Keresztallergia – Az alattomosan támadó ételek

Földünk, életünk

Nincs pompásabb ilyenkor nyáron, mint a tó partján, jégbe hűtött dinnyét majszolni.  Ám nem árt résen lenni, mert a legártatlanabb ételek is rémálommá változtathatják a családi nyaralást.

Magyarországon az emberek csaknem egyötöde küzd valamilyen allergiával, a legtöbben a pollenszezon idején, nyáron szenvednek. Nekik különösen ilyenkor érdemes odafigyelni arra, hogy mit esznek, mert táplálkozásukkal sokat javíthatnak, vagy ronthatnak a tüneteiken.

Ha a családotokban van allergiás, megfigyelhettétek, hogy előfordul, hogy olyankor is rosszul érzi magát, amikor még nincs is allergia szezon. Ilyen esetekben a panaszokat akár keresztallergia is okozhatja. Képzeljétek el, hogy a virágporok és a különböző élelmiszerek sokféle azonos típusú fehérjét tartalmaznak. Ezek a fehérjék becsaphatják a szervezetünket, így olyan élelmiszerek is allergiás tünetet válthatnak ki, amelyet még soha nem fogyasztottunk, vagy amelyekre az allergiavizsgálat szerint nem vagyunk allergiásak.

A keresztallergia tünetei könnyen becsaphatják a beteget, hiszen sokakban fel sem merül, hogy nem a megszokott allergia gyötri őket. Viszont egészen egyszerűen kideríthető, hogy keresztallergiával van-e dolgunk, csak figyelni kell a test jelzéseit étkezés után. A keresztallergia általában száj körüli kipirosodást, ajakduzzanatot, nyelvdagadást vált ki, de megeshet, hogy kiterjedtebb tüneteket okoz. Előfordulhat még szem- és orrviszketés, torokkaparás, könnyezés, rekedtség, köhögés, vagy akár fulladás is. Érdemes felkeresni egy szakorvost, hogy kiderítse, konkrétan mire vagytok allergiásak. Az allergiavizsgálat eredményéből kiderül, milyen élelmiszereket ajánlatos kerülni.

Párolással, sütéssel, főzéssel is csökkenthetjük egyes ételek allergiát keltő hatása. A pollenszezonban ezért érdemesebb gyümölcslevest és mártást fogyasztani a nyers gyümölcs helyett. Külföldi nyaralás során óvatosan fogyasszátok azokat az ételeket, amelyeket eddig még sosem kóstoltatok, hiszen nem tudjátok, milyen hatással lehet a szervezetetekre.

Leggyakoribb keresztallergiákat kiváltó ételek


Parlagfű allergiások: görög- és sárgadinnye, uborka, banán, avokádó, mangó, füge
Fekete üröm allergiások: kömény, chilibors, paprika, paradicsom, petrezselyem, koriander, kapor, zeller
Nyírfa allergiások: mogyoró, dió, mandula, alma, cseresznye, őszi- és sárgabarack, körte, szilva, meggy,  kivi, kókuszdió
Pázsitfű allergiások: borsó, búza- és rozsliszt , szója, földimogyoró , bab, csicseriborsó
Poratka allergiások: tengeri rák
Latex allergiások: banán, spenót, avokadó, mangó, füge, kivi
 

Kerülendő ételek

- halak és a tenger gyümölcsei

- penészes és füstölt sajtok
- déli gyümölcsök
- mogyoró, mogyorókrém, olajos magvak
- csokoládé
- érlelt húskészítmények (kolbász, szalámi, füstölt hús, sonka)
- zöldségek: bab, borsó, lencse, mák, paradicsom, savanyú káposzta, spenót, szója