Mézeskalács - Ti is megsüthetitek!

Kézenfogva a környezettel

A karácsonyváráshoz hozzátartozik a mézeskalács illata. Bár sütni-főzni általában a felnőttek szoktak, de most egy olyan receptet osztunk meg veletek, amelyet könnyen elkészíthettek ti is!

A hozzávalókból jó pár tepsivel készíthettek ebből a karácsonyi csemegéből.

Szükségetek lesz a következőkre:

  • 1 kg finomliszt
  • 30 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 30-40 dkg virágméz
  • 3 tojás
  • 3 evőkanál margarin
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • 3 dkg fahéj
  • 1 dkg őrölt szegfűszeg
  • 1 csomag mézeskalács-fűszerkeverék - körülbelül 2 dkg

A lisztet, a porcukrot, a fűszereket és a szódabikarbónát is szitáljátok át - akár egy sűrű tésztaszűrőn, ha nincs szitátok otthon -, majd keverjétek össze fakanállal.

Üssétek bele az egész tojásokat. A tésztát lágyíthatjátok úgy, hogy csak egy egész tojást és 2-3 tojássárgáját raktok bele, a tojásfehérjéket pedig üvegpohárban letakarva hűtőszekrénybe teszitek, jó lesz a cukormázhoz. Tegyetek a szobahőmérsékletű margarint is a tésztába, és dolgozzátok össze - ekkor még nem áll össze a tészta -, majd öntsetek hozzá az üvegben forró vízbe állított, meglangyosított mézet. Ha a tálhoz ragadna a tészta, kevés liszt hozzáadásával addig gyúrjátok, amíg elválik az edény falától. Lágy tésztát gyúrjatok - margarin, esetleg kevés langyos víz hozzáadásával lehet tovább puhítani -, mert az érlelési idő alatt megkeményedik. Takarjátok le vastag konyharuhával, és legalább 3-5 órán keresztül - legjobb, ha egy egész éjszakán át - hagyjátok állni. Ne ijedjetek meg, ha pihenés után repedezett a tészta, addig kell újra gyúrni, amíg ismét képlékeny lesz.

Díszíthetitek őket fehér vagy színes mázzal, magvakkal, cukorgyöngyökkel - de önmagukban is jól mutatnak egy szép tálon vagy szalvétán.