Bakonycsernyei Ált. Isk. és AMI

Bakonycsernye
Fejér

Blogok

Benne vagyunk a Fejér Megyei Hírlapban! :)

2015. március 27. péntek: különleges dátum ez a csernyei kiskertészeknek. Reggel, az iskolába indulás előtt, ha fellapozták a Fejér Megyei Hírlapot, a gazdaság rovatban olvashattak önmagukról! Nagyon örülünk ennek, hiszen végre megjelentünk az írott médiában is, köszönetet mondhattunk ezúton is a program támogatóinak, segítőinek!

Megérkeztek a magok!

Örömmel jelentjük Bakonycsernyéről, hogy megérkeztek a magok! 54 kisdiák vette át örömmel a vetőmagokat, amit ezúton is nagyon köszönünk! Rendhagyó "magátvételben" volt részünk, hiszen ellátogatott iskolánkba Kaviczki Péter bácsi, aki községünk egyik képviselője, s egyben gazdálkodó is. Kiváló előadást tartott a gyerekeknek: talajmintákat vizsgáltak, tanácsokat kaptak a palántázással, növénygondozással, növényvédelemmel kapcsolatban. Kihasználtuk az interaktív táblát is: ppt bemutatón keresztül ismerkedtünk az idei évben termesztésre kerülő zöldségekkel.

Bakonycsernyei Általános Iskola

Örömmel jelentjük, hogy a Bakonycsernyei Általános Iskolába is megérkeztek a vetőmagok! 39 alsó tagozatos kisdiák várta, hogy bele vethesse magát a munkálatokba. Szerencsére az időjárás is nekünk kedvezett, hiszen szombaton verőfényes napsütés, igazi gyönyörű tavaszi időjárás volt. Sikerült előkészíteni a földet a kiskertekben, elvetni a zöldborsó és a hónapos retek magokat. Vasárnap aztán alapos öntözésben volt része a földbe került magoknak, kiadós eső volt. Hogy mennyire örültünk a vetőmag csomagoknak? Biztosan látszik az arcunkon! Nézzétek meg a képeket!

Bálint és a kiskert

Amikor az iskolában megkaptam a magokat, nagy izgalommal készültem a veteményeskertbe, hogy elültessem őket. Nagymamám segítségével sikerült elszórnom a magokat. Iskola után szinte minden nap kimentem a kertbe és figyeltem, hogy mikor történik már valami a veteményesemben. Nagy boldogsággal töltött el, amikor először megláttam a földből kibújó növényeket, mely az én munkámnak is köszönhető volt. Sokszor öntöztem, kapáltam, nevelgettem a retket, borsót és a többi zöldségfélét. Mindezekben a kis kutyám is „segített” nekem, képzeljétek megkóstolta a retket, talán még ízlett is neki.

Réka a kiskertjében

Nagyon élveztem a kertészkedést, a kedvencem az ültetés volt. Izgalmas volt várni, hogyan fejlődnek ki a zöldségek. Máskor is szívesen csatlakoznék hasonló programhoz. Köszönjük a lehetőséget!

Zsoltika kertészkedése

Sok munkába tellett, mire kikeltek a növények. Öntözés és a kapálás nehéz volt a nagy melegben. De a munkának megjött az eredménye. Vitaminban gazdag növények nőttek a kertemben.  Először a retket kóstolhattam meg. A legjobban vajas kenyérrel szeretem! A kapálás megerőltető feladat volt számomra.  Teljesen hólyagos lett tőle a kezem! De ez nem lenne baj, hogyha nem csíptek volna a szúnyogok! Megérett a borsó és két nagy vödör hüvely termelődött! Egész délelőtt borsót szemeztem, de abból a borsóból készült a legfinomabb borsóleves!! Hamarosan karalábém is lesz!

Bence a kiskertjében

Egy szép tavaszi délután apa segített felásni a kertet, mert nekem az ásás nagyon nehéz munka volt. Anya segített a magokat elültetni a földbe. Időnként slaggal meglocsoltam a növekedő növényeket, s jó párszor magam is vizes lettem. Gyorsan nőttek a kis vetemények, csak az volt a baj, hogy időnként a gaz gyorsabb volt náluk. Nagyon megörültem, amikor kihúztam az első retket a földből, mert kedvenc zöldségem a retek. Borsót is szívesen szedtem, mert nagyon szeretem nyersen megenni. Büszke vagyok rá, mert az én borsóm sokkal szebb lett, mint anyáé.