Csöglei Általános Iskola

Csögle
Veszprém

Blogok

Cukorborsó

Már szépen virágzik a cukorborsó, ma az osztályunkba Svendor Gergő hatalmas retkeket hozott, az ízük is nagyon finom volt. A sok eső után lehet kapálni, gyomlálni a kertekben.

retek

Ebben a tanévben is Tóth Attiláék kertjében termettek a legnagyobb retkek.

Veteményezés

Iskolánkba is megérkeztek a várva várt magok. A veteményeskertek zöme már elkészült, így a magokat el is tudtuk vetni. A cukorborsó már kikelt, szerencsére az éjjel esett, így nem kell öntözni.

veteményezés

Sajnos a rossz időjárás miatt csak későn tudtunk elveteményezni. A meleg, napsütéses időjárás viszont kedvezett a magok csírázásának, így már szinte mindenkinél kibújt a borsó. A gyomnövények miatt a kertekban már gyomlálni kell.

Lecsó

A cukorborsó helyére paradicsom és paprika palántát ültettünk. Sokat öntöztük, mert kevés eső esett. Finom lecsót készítettünk.

Kertjeink

A gyerekek kérésére ellátogattunk néhány kertbe. Megfigyelhettük Patrikéknál, hogy lila virágú cukorborsó is van. A szülők örömmel segítettek gyermekeiknek. Dicsérték a vetőmagokat jó minőségük miatt. Szinte minden mag kikelt. A gyerekek lelkesen kertészkedtek, sehol nem láttunk semmiféle gyomot sem. Köszönjük a szülőknek a sok segítséget, útjaink során a szívélyes vendéglátást.

Termések e kertből

A gyerekek reggelente az iskolában a tanítás előtt arról beszélgettek, hogy kinek mekkorára nőtt már a kertjében a sárgarépa, cukorborsó, hagyma és a karalábé. El is határozták, hogy másnap hoznak is belőle. Az összehasonlítás után jóízűen falatoztak a sárgarépából és a cukorborsóból. A nagyobb hagymákat elraktuk a gyereknapi paprikás krumplihoz.

Retek

A gyerekek örömmel számoltak be arról, hogy mekkora retkek nőnek a kertjükben. El is hozták az iskolába, hogy a többiek megcsodálhassák terméseiket. Tóth Attiláé lett a legnagyobb. A tízóraihoz később jóízően elfogyasztották.

Látogatás

Április végén ellátogattunk Svendor Gergőékhez. Megnéztük, hogyan bújtak ki a kis növénykék a föld alól. Gergő édesapjával még táblácskákat is készített a sorok elé.

Kertészkedés

Iskolánk első alkalommal jelentkezett erre a programra. A gyerekekkel és a szülőkkel ismertettük a program lényegét. Írásban nyilatkoztak a szülők, hogy gyermekük részére kis konyhakertet létesítenek, majd segítenek a magokat elvetni és később gondozni a kikelt növényeket. Azok is kedvet kaptak a kertészkedéshez, akiknek a szülei eddig otthon nem veteményeztek. A magok kiosztása után a gyerekek örömmel beszélgettek arról, hogy mikor kezdik otthon a kertészkedést, ki kezdett el ásni, ültetni. Van, aki megvárja a jobb időt, más már hozzákezdett a munkálatokhoz.