Dér István Ált. Iskolai Tagintézmény

Csanádpalota
Csongrád

Blogok

Marci és Pisti

A fiúk közül kevesebben kertészkedtek. Marci és Pisti szívesen foglalkozik az állatokkal, de a veteményesben is otthonosan mozognak. Pistit még a kutyája is elkíséri a kertbe.

Megérett Leila borsója

Leila tavasszal elvetette a borsót a kertjében. A kihúzott, beöntözött rónába szórta a magokat. Gondosan ápolta, gazolta a kertet. Június elején szedte le az első termést.

Ildikó kertje

Ildikó sem ijedt meg a munkától. Kiskertjében szépen kikeltek a vetemények. Megérett a retek, nőtt a sárgarépa, a karalábé palánták is a helyükre kerültek.

Mercédesz kertje

Mercédesz kertészkedéséről fényképsorozat tanúskodik. A kislány szorgosan kivette részét a munkából. Meg is lett az eredménye, a sok finom zöldség!

Rebeka és a borsó

Rebeka szívesen kertészkedik. Legjobban azonban a termés leszedését szereti. A retek már régen elfogyott, a borsóból finom leves és főzelék készül majd.

Marcsi és Szabina kertészkedik

Marcsiék a nagymama kertjében vetették el a magokat. Így a nagyi látogatását összeköthetik a kert ápolásával. Munkájukat nem csak fényképen örökítettük meg. Marcsi lerajzolta azt is, hogyan szokott a kertben tevékenykedni.

Zsófi zöldségei

Zsófi kertje a szántóföld szomszédságában terül el. A retek már a magját érleli. A borsóról is leszedtek jó pár kg termést. A sárgarépa gyökere is szépen hízik. Így könnyű dolgozni, ha a hugi is besegít!

Bianka és Esztella kertészkedik

A lányok tavasszal nagy kedvvel láttak neki a kertművelésnek. A sorkihúzás után szépen sorban, szemenként kerültek a földbe a magocskák. A kitartó munka eredménye a szépen zöldellő sárgarépasor, az erősödő hagymaszárak és a nagyszemű borsó.

Belevetettük magunkat!

Németi Bálint és Zsófia munkanaplója:

Márciusban a földet gereblyével simára, porhanyóssá tettük.

Sorhúzóval kijelöltük a megfelelő sortávolságot.

Keskeny kapával kivágtuk a jó magmélységet.

A magokat a rónába szórtuk és betakartuk. Négy sor borsó, két - két sor sárgarépa,  hagyma és  retek lett. A karalábé magját egy ládába szórtuk.

Márc. 26. A ládában kikelt a karalábé.

Árp. 4. Kikelt a borsó és a retek.

Ápr. 11. Kidugta pici leveleit a sárgarépa.

Ápr. 15. A megérkező eső hatására a hagyma is kikelt.

Borsószüret Eszter és Anna kertjében

Kiskertünkben megérett a borsó. Olyan sok lett, hogy alig bírtuk leszedni. Egy nagy vödröt töltöttünk meg a friss, ropogós zöldséggel.

Nagy Eszter és Nagy Anna

Kertész lettem!

Márciusban, amikor átvettem a tanító nénitől a magokat még nem is tudtam, mennyi dolog van egy kiskerttel. Végre melegebbre fordult az idő, és megkezdődött a veteményezés. Nagyszüleim kertjében kaptam egy kis helyet a saját veteményesemnek. Tatám segítségével kihúztam a sorokat, és egymás után beleszórtam a magokat. Betemettem a sorokat, megjelöltem, melyikben mi van. Ahogy telt az idő, sorra bújtak ki a kis növények. Kapálgattam, ha kellett locsoltam. Ahogy nőtt a retek egyeltem, hogy ne legyen sűrű, mert így sokkal nagyobb lett.

Krisztián kertje

Fehér Krisztián szintén szorgos kertésznek bizonyult. Hála neki, no meg az esőnek, a veteményese már szépen zöldell. Nincs egy szál gaz sem benne, de ez nem a fiú mögött látható traktornak köszönhető, hanem a kis gazda szorgos kezének és a vetést "hízlaló tekintetének" is.

Itt az első termés! Jó étvággyal fogyasztjuk el a friss retket, munkám első gyümölcsét.

Dér István Általános Iskola

Megkaptuk a vetőmagvakat. Köszönjük! A csomagok kiosztása megtörtént. A gyerekek nagy lelkesedéssel láttak munkához. Volt aki már a hosszú hétvégén elkezdte a vetést. A márciusi jó időben lassan mindenhol földbe kerülnek a magok.

A Németi család kertjében is megtörtént a veteményezés. A három gyerek örömmel vett részt a munkában, de most a Zsófié volt a főszerep. A felnőttek irányítása mellett minden a helyére került, vizet is kaptak az elvetett magocskák. Várjuk, hogy előbújjanak a kis növények!