Dobó István Általános Iskola

Balatonszentgyörgy
Somogy

Blogok

Mit főzhetünk a kertben termesztett zöldségeinkből?

Aki szorgalmasan gondozta az elvetett magokat a növény egész vegetációs időszaka alatt az finom ételeket főzhetett belőle a nyári szünetben . Ízük finomabb mint a boltban vásárolt fagyasztott vagy konzerv zöldségeké. Például ha megtisztítottuk a kifejtő borsót a hüvelyétől akkor cukorborsó levest és cukorborsó főzeléket is készíthetünk belőle . Aki szereti a tökfőzeléket friss kaporral elkészítve finom és egészséges ebédet főzhet a kertben előállított alapanyagokból.

A kukorica fejlődése a Dobó suli kertjében

Az iskolakertünkben április közepén, minden tanuló aki a csemegekukoricát választotta elvetette a magokat.Hamar kikeltek a magok, de mivel egy helyre több magot is vetettünk, így a feleslegként kikelt pici növénykéket május közepén már kihúztuk, hogy csak kettő tő maradjon meg. Így biztosak lehettünk, hogy egy növényen 2-3 csövet is nevel a növényünk. Így is lett, mivel a szép bugavirágzat és torzsavirágzatok a szélbeporzás segítségével termést érleltek.Az első főtt kukoricáinkat július elején már főzhettük, és ehettük.

A Dobó suli kertjében sokfajta zöldséget termesztettünk

Iskolakertünkben nemcsak a vesd bele magad program keretében kapott magokat vetettük el és gondoztuk, hanem több más fajta növényt is termesztettünk , és ápolunk.Van az iskolakertünkben sóska, sárgarépa, cukorborsó. hónapos retek, kapor, hagyma,zöldbab, karalábé, cukkini,spárgatök, patiszon, csemege kukorica,saláta, petrezselyem, paradicsom, burgonya és még dinnye is.

Nemcsak szép de finom is a zöldségeinkből készült csokor

A gyerekek néhány, az iskolakertünkben termesztett zöldséget csokorba kötöttek.A retek szép, a vegyes látványos, a kapor illatos és mindegyik finom csokor.

A Dobó suliban a hónapos retek volt a nyerő

A programban kapott magok közül nálunk a reteknek volt a legnagyobb sikere. Több diák választotta az iskolakertben a retek magok vetését. Az eredmény amit a képek is igazolnak, magukért beszélnek. Gyönyörű, nagy piros, és ízletes retkek teremtek a Dobó suli kertjében.

Véget ért a tanítás de az iskolakert nem pihen

Véget ért a tanítás a Dobó suliban is június 15.-vel, de az iskolakertünk nem fog árván maradni. A gyerekek rendszeresen jönnek és gondozzák a parcellájukat. Öntöznek, kapálnak és természetesen betakarítják a termést.Néhány kép illusztrálja ,hogy milyen lett az iskolakert a suli végére a szorgos kezek munkájának köszönhetően.

A Dobó suli 8. osztályosai is szorgoskodnak az iskola kertben

Mivel mi vagyunk a legnagyobb létszámú osztály a suliban, így mi kaptuk a legnagyobb földterületet a kertből. Példával akarunk előjárni mint végzős diákok , az iskolakert gondozásában. Szinte minden mag kikelt, már esszük a friss retket is, és várjuk a többi zöldségféle növekedését, és beérését. Örülünk annak , hogy lehetőségünk van arra ,hogy technika órán elsajátítsuk a növénytermesztésen belül a zöldségek művelésének néhány fortélyát. Tanárnő figyel arra, hogy olyan ismeretanyaggal rendelkezzük, hogy otthon is tudjunk egyedül a családunk számára zöldségeket termeszteni.

A 7.osztályosoknak is beérett a retek a Dobó suli kertjében

Itt a tavasz utolsó hónapja és mi már a frissen szedett retket ehetjük a kertünkből. Megérte szorgoskodnunk, mert igaz jobban esik a magunk termelte zöldség, de bizony finomabb is. Ráadásul tudjuk, hogy mit kellett érte dolgoznunk, gyomtalanítani, öntözni. Sokszor az is segített a növekedésükben , hogy délután is kimentünk a kertünkbe és megcsodáltuk a növényeinket .Tudjuk amit mi termeltünk azt eső vízzel öntöztük, a Nap érlelte, nem permeteztük, viszont sok-sok szeretettel gondoztuk.

Balatonszentgyörgyön a 6. osztályosok szeretnek kertészkedni

Minden héten van technika óránk , és így rendszeresen tudjuk gondozni a már kinőtt zöldségeinket. Gyomtalanítunk, talajt lazítunk kapálással, gereblyézzük a gazokat, retket ritkítunk, és öntözünk. Igaz az időjárás kegyes hozzánk, hisz többször megöntözi kertünket, a Nap sugarai pedig segítenek növényeinknek a fotoszintézisben. Nagy örömünkre már ehetjük az általunk termesztett retket. Várakozásunkat felülmúlta azaz íz élmény amit éreztünk a szánkban, mikor megkóstoltuk a termést. Kicsit igaz erős a retek, de nagyon friss és ízletes. Alig várjuk, hogy a cukorborsó is beérjen.

Első évünk az iskola kertben /Dobó István Á.I. Balatonszentgyörgy 5.osztályosai

Ötödikesek lettünk és nekünk is jutott egy kis darab föld az iskolakertből. Örömmel dolgozunk benne , hisz amit megtermelünk azt meg is ehetjük. Boldogan húztuk fel az első retket, ami több heti munkánk eredménye volt. Az íze kárpótolt minket az elvégzett munkánkért, mivel zamatos , roppanós, és üde volt. Várjuk, hogy a többi zöldségünk is beérjen , és ott is megtapasztalhassuk, hogy amit a saját kezünkkel termeltünk, és ami ráadásul biotermék is , az mennyivel finomabb mint amit a boltban veszünk.

Kiskertészek véleménye a kertészkedésről Dobó István Ált.Iskola Bszentgyörgy Alsós kertészek

Tudjátok, miért jó kertészkedni? Mi összegyűjtöttünk egy "ropogós csokorral " , hogy miért is szeretünk Kiskertészek lenni! Többek között azért hallunk egyre több helyről a kertészkedés hasznosságáról, mert ezzel a tevékenységgel rengeteget spórolhatunk a háztartásban. Amennyiben magunknak termeljük meg a zöldségek és gyümölcsök nagy részét, gyakran már egy palántából is hasznot húzhatunk, holott egy zacskónyi magból többnyire jóval több növényt nevelgethetünk.

Ess eső, ess!!! Dobó István Ált. Iskola Bszentgyörgy 4, o.

Kellett Rajmi növénykéinek az eső, nagyon! Az erős napsugarak növesztik a kis növényeket, de a földet hamar szikkasztják. Nincs is jobb a májusi esőnél! Nem is panaszkodunk, de sajnos a gyomnövények is életre kelnek újból! Már tudjuk a következő feladatot : gyomirtás, gyomlálás!

Így öntözünk Dobó István Ált. Iskola Bszentgyörgy

Ha esővizet fogunk és azzal öntözzük a palántáinkat, akkor mi nagyon ügyelünk a környezetvédelemre. Először is nem a drága és értékes ivóvizet pazaroljuk. Abból úgy is nagyon kevés van a Földön, tudja ezt a sok okos felnőtt és mégsem tesz ellene. Mi, gyerekek is ezt látjuk: csapból öntöznek, mossák ivóvízzel az autókat, pazarolnak mindenhol.

IKERT-avagy IKERKERT Dobó István Ált. Iskola Bszentgyörgy 4.o.

Ha van testvéred-az jó. Ha van ikertestvéred-az nagyon jó! Ha van kerted-az jó. Ha van IKERTED-az a legjobb!! Mert nekünk az van! Iker-kertünk! Minden duplán nő! A levelek duplán zöldek, a retek pirosabb és kétszer roppan a fogunk alatt, egy harapásnál! Mintha a kertünk is tudná: itt mindennek kétszer olyan szépnek, nagynak és jónak kell nőni, mint máshol!!! S a legjobb a kertünkben, hogy a munka a fele!! Mert ha mindent ketten csinálunk, a munka bizony feleződik s kétszer olyan gyorsan végzünk vele, mintha egyedül dolgoznánk!!!

Oldalak