Eötvös Iskola Szivárvány Napközi Otthonos Óvodai Tagintézménye

Lakitelek
Bács-Kiskun

Blogok

Csibe keltetés a lakiteleki óvodában

Kolleganőm beszámolóját szeretném Veletek megosztani:

Beszámoló a csibe keltetésről 

"Az égig érő paszuly..."

Dombi Zsolti imádja a veteményesét, nem csak a kapott vetőmag termését szüreteli, van a kertben minden finomság. A bab indái és levelei között már bújócskázni lehet. A paprikát csak apa eszi, mert az nagyon erős.

Háp, háp, háp jönnek a kacsák....

Nagy örömünkre mi is betekintést nyerhettünk egy fiatal gazda portájára. A gyerekek testközelből ismerkedhettek az állatokkal. Volt minden: kacsák, libák, pulyka, bárány, lovak minden méretben, tehenek és minden féle háziállat. Köszönjük a gazdának és a leendő tanító néniknek, akik elkísértek bennünket.

Kis gazdasszony vagyok én...

Faragó Liliék kertjéből már sok finomság került a konyhára. Most az óvodába érkezett sárgarépával, hagymával, borsóval. A csoport apraja-nagyja borsót fejtett. A megtisztított sárgarépát, hagymát szívesen kínálta Lili. A Katicsa csoportosok jóízűen fogyasztották a tízóraihoz. Köszönjük Lili!

Hanna és Lili ismerkedik a kertészkedéssel.

A képek már nem frissek, hiszen még a veteményezésről készült képek is most értek ide. Szerencsére már kikelt a hagyma, a retek már el is fogyott, a borsóból hamarosan leves készül. Mindenki nagyon büszke a kertjére, sokat tanultak az ovisok is veteményezés közbe. Lassan már megtanuljuk, mi a különbség a bab és a borsó, a saláta és a káposzta között , s ezt már akkor is látják, amikor még nem a tányérban vannak a zöldségek.

Vandzsár Patrik és a veteményezés

Íme a vetés pillanatai, olyan forróság volt aznap, hogy Patrik
férfihoz méltón levetkezett!
Most sűrítve vannak így a képek, de azért fel lehet ismerni Patrikot,
ha csak lehet kicsábítom a kertbe, hogy részt vegyen a munkálatokban.
Elég sok eső esett szerencsére a növényekre, attól nagyon meglódultak,
sajnos a hagyma az gyér lett, nem érdemes magról vetni szerintem. A
borsó mind egy szálig kikelt már szépen virágzik a karalábé nagyon
szép, a répa meg dús majd azt kicsit ritkítani kell, hogy gyökerük

Borsót főztem...

Zsolti szorgalmas fiú, naponta ellenőrzi veteményes kertjét, öntözgeti, gyomlálja. Hamarosan szemezgetni lehet a borsót. A retek már igazi harapnivaló.

Beültettem kiskertemet...

Gréti a nagypapa segítségével egészséges retkeket termelt, s már is fogyott az összes. Várjuk a többi zöldséget is.

Dombi Zsolt

Zsoltinál még magasabb az otthoni gereblye, de hősiesen dolgozott. Látható már az eredmény is.

Kotvics család

Megérkeztek a Kotvics család képei is. A veteményezés még kora tavasszal megtörtént, s láthatjuk az eredményét is. Regina már nagyon szeretné megkostólni a zöldségeket, amire már nem kell sokat várni.

Gréti és a papa sikeres kertészek

Gréti papájával sok időt tölt a kertben, s igen eredményes munkát végeznek. A papa salátáját a fóliában persze kicsit korábban vetették.

Gréti kertje

A magokat Nagyapámmal közösen ültettük el a náluk lévő kiskerti fóliasátorba március 16-án. Nagyapa külön részt különített el az én veteményem részére, ami már trágyával elő volt készítve. A karalábé kivételével minden magot elültettünk ekkor, mert ideje volt. Kb. két hét múlva keltek ki a magocskák. Közben folyamatosan jártunk anyával locsolni. Egyszer Nagyapa szólt, hogy ki kellene egyelni a sűrűre vetett növényeket, hogy jobban tudjanak nőni, több hely legyen a növekedésükhöz. Egy másik alkalommal meglazítottuk a földet a sorok között, megkapáltuk a veteményest.

Laczkó Anti képei is megérkeztek...

Anti már régen elveteményezett, lehet azóta már kikeltek a nővények, csak a képek értek el hozzánk lassan. A veteményezés számára kedves feladat, nagyon szeret a szabadban lenni, szerencsére nem a számítógép előtt tölti szabadidejét.

Kikelt a retek és a hagyma....

Dombi Zsoltiék időben elveteményeztek, hiszen ahogy a képeken is látszik hamarosan lehet kóstolni a hagymát, s remélhetőleg a retekre sem kell már sokat várni. 

"Ez egy jó móka..."

A Dakó család legidősebb fia, aki már 6 éves nagyon jó mókának tartotta a veteményezést.

"Mikor lehet már enni? Kérdezte édesapját aki a veteményezést irányította.

"Én kis kertet kerteltem..."

A legkisebbek is belevetették magukat a veteményezésbe. A lakiteleki Szivárvány Napközi Otthonos Óvoda középső-és nagycsoportosai a vetőmagok érkezése utáni első igazi tavaszi hétvégén megkezdték a munkát. A kicsiknek még szülői segítségre van szükségük, de lelkesedésük, precizitásuk határtalan. Kincső mérőszalaggal ellenőrzi a távolságot, Botondéknál pedig már "nagyüzemi" a kertészkedés. Lili le is rajzolta a mamával végzett közös munkát.