FM Gárdonyi Géza Ált. Isk. és Speciális Szakiskola

Mór
Fejér

Blogok

Veteményeskert

Hazavittem a magokat. Egy pár nap múlva apukám fel szántatta a földet, én pedig elvetettem a magokat. Anya is segített. Egy pár nap múlva kinőtt a növényke. A terület nagyon gazos volt, ezért megkapáltam. Sok eső esett, így locsolni nem kellett. Kolompár Dániel 5.o.

Végre megérkezett a jó idő

Végre megérkezett a jó idő. Szüleimmel és Danival a tesómmal kimentünk a kertbe veteményezni. Apu már felrobizta a földet, mi pedig a kis "árkokba" belepotyogtattuk az iskolából kapott magokat. Azóta minden nap kimegyek és megnézem kelnek-e a növénykéim?

Veteményeztünk

Végre megjött a jó idő. Anyukámmal elkezdtünk veteményezni. A felásott földet elgereblyéztük. Szép egyenes sorokat húztunk, ebbe raktuk a magokat. Ezután betakartuk és újra elegyengettük a föld tetejét. Néha már locsoltunk is, hogy a magok minél előbb kikeljenek. Minden nap megnézem melyik növények kelnek már. Hauzer Máté 1. osztály

A kert kincsei

Tavasszal felástuk a kertet. Utána elgereblyéztük. Kapával sorokat húztunk ki, és beleszórtuk a magokat. Rá egy hétre kikelt a salátamag a kapor, retek, borsó, hagyma. Azóta folyamatosan kell kiszedni a gyomokat és gondozzuk a növényeket. Kovács Renáta 8. o.

Megkezdődött

Április utolsó napján megkezdődhetett tankertünkben a vetés előtti talajelőkészítés, majd a veteményezés. A diákok örültek, hogy a szabadban lehetnek és nem kell már a négy fal között kuksolniuk. Minden a helyére került, és végül egy kiadós öntözéssel zártuk le a napot.

Ismét belevágtunk

2013 márciusában megkapta iskolánk a vetőmagokat, a naplót és a csapadékmérőt a VBM akció keretén belül. A csapadékmérőt kihelyeztük tankertünkbe, ahol pontosan figyelemmel tudjuk kísérni a csapadék mennyiségének változását. A gyerekek idén is nagy örömmel vágtak bele a programba, a majdani veteményezésbe.

Élményeim a kertben

Végre kikeltek a kis növényeim! Csak az a baj, hogy a gaz is. Anyukám mondta, hogy meg kell kapálni. Ketten dolgoztunk, mert Én még néha a borsót is kikapáltam.

Azért megpróbálok vigyázni rá, mert abból nagyon fincsi leves lesz majd.

Wittner József 2. o.

Zsolti ül a "fűben"

Mikor megkaptam a magokat, nagyon örültem neki. Az apu segített elvetni a kertbe. Azt mondta: az öntözés már az én feladatom lesz. Minden nap vittem vizet a magokra és nem sokára kikeltek.  A retek nagyon gyorsan megnőtt, már ettem belőle.  Most a borsót várom, hogy szemesedjen, hogy a nővérem tudjon belőle főzni borsófőzeléket. Jó lenne, ha jövőre is kapnék magokat az iskolában.
Tari Zsolt  8.o.

Ricsike imád kertészkedni

Nagyon örültem, mikor kaptam az iskolába a magokat. A testvérem segített elültetni. Mikor hazamegyek, mindig megöntözöm. A retek nagyon finom volt, már el is fogyott. Nem sokára szedhetem a borsót is és a mama főz belőle nekem finom borsófőzeléket. Nagyon várom, hogy minden megérjen. Jó lenne jövőre is ültetni.
Kun Ricsi 10. o.

Tankertünk fejlődése

Az 5.-6. és 7.-8. osztályosokkal elvetett magokat figyeltük mikor bújik ki a földből. A karalábé, és paradicsom palántákat szétültettük, és kineveztünk az osztályokból lányokat, fiúkat, akik locsolták a növényeinket. Örömmel figyeltük a növényeink növekedését, és főleg azt mikor lesz termés. A retket zsíros kenyérrel fogyasztottuk el. Már a borsót is leszedtük, kifejtettük, majd belőle főzelék lesz.

Noémi és a kertészet

Nagyon megörültem a magoknak, amikor megkaptam az iskolában. Hazamentem és rögtön el is vettem a földbe a magokat és vártam, hogy kinőjenek. Szorgosan öntöztem, gereblyéztem, kapáltam. Nemsokára a borsó elkezdett hüvelyesedni, alig várom, hogy beszemesedjen és finom levest készítettünk belőle.

Kiss Noémi

Józsika kertész élményei

Miután megtudtam, hogy kapok vetőmagot, melyet elvethetek a kiskertemben, nagy örömmel láttam munkához. Kimértem a területet. Alaposan felástam, majd szépen elgereblyéztem. Másnap meghúztam az ágyásokat. Igyekeztem, nehogy girbe-gurba legyen. Figyelmesen, óvatosan szórtam el a magokat. Sajnos nagy volt a szárazság, így előtte, majd vetés után is alaposan meglocsoltam a kiskertemet. Minden nap megnéztem, hogy mikor bújnak ki az első növénykék. Óriási örömmel szaladtam nevelőszülőmhöz, mikor sorolni kezdett a borsó, majd a sárgarépa és szépen sorban az összes vetemény. Minden este locsoltam.

Kertészkedek, kertészkedek

Mikor megkaptam a magokat, nagyon örültem neki. Az apu segített elvetni a kertbe. Azt mondta: az öntözés már az én feladatom lesz. Minden nap vittem vizet a magokra és nem sokára kikeltek.  A retek nagyon gyorsan megnőtt, már ettem belőle.  Most a borsót várom, hogy szemesedjen, hogy a nővérem tudjon belőle főzni borsófőzeléket. Jó lenne, ha jövőre is kapnék magokat az iskolában.

Tari Zsolt  8.o.

Rebeka kertészkedik

Az iskolában magokat kaptunk. Én is haza vittem, mert a Magdi néniéknek van nagy kertjük. El is ültettem mindent. A Józsi bácsi megmutatta, hová ültethetek, a Magdi néni pedig megmutatta, hogyan csináljam. Én még eddig sohasem kertészkedtem. Ez nagyon tetszik nekem. Igaz nem annyira könnyű, mert a vizet úgy kell majd hordani és gyomlálni is kell, meg kapálni, de ez akkor is az enyém.

Szandra kertészkedik

Amikor megkaptam a magokat, elhatároztuk, hogy elültetjük. Kimentünk a kertbe és ástunk aztán bele szórtam a magokat. Elgereblyéztem, aztán meglocsoltam és vártam addig ameddig kicsirázik. Egyik reggel észre vettem, hogy kinőtt a borsó remélem a többi növény is követi.

Laura kertészhölgy

Mikor megkaptam a magokat Anyáék és Én is nagyon örültünk neki. Mikor elvetettük, az nagy élmény volt, mert még nem volt saját kiskertem. Aztán csak vártunk, vártunk hogy a csillagos ég esőt küldjön a földre!

Aztán végre esett az eső. Annak örültem, hogy esett, de annak nem, hogy a vakondok feltúrták 3 db helyen a földet.

Már csak arra várunk, hogy kinőjenek, és finom salátaként elfogyasztjuk a finom és nagyon egészséges ételeket.

Megkezdtük a munkát

Az ősszel jól előkészített, megmunkált földbe belevetettük a kapott magokat hetedikes és nyolcadikos társaimmal. Meg is locsoltuk a veteményt. Azóta minden nap megnézzük, hogy kibújtak-e  a földből. Azon versengünk, hogy ki látja meg az első zöld hajtást.

Tegnap az ötödik-hatodik osztályosok is elvetették az ő kiskertjükbe. Most együtt drukkolunk az esőért és a napsütésért, és izgatottan figyeljük a veteményest.

Az lesz majd igazán nagyszerű, amikor finom borsólevest főzhetünk a termésünkből!

Reni, a kis kertészleány

Egy nap vetőmagokat kaptam az iskolában. Boldogan vittem haza, aminek anyukám is örült. Hétvégén került sor a veteményezésre. Apukám elgereblyézte a korábban felszántott talajt, mi pedig anyuval elkészítettük az ágyásokat. Az én magjaim külön sorba kerültek.  Vetettünk hagymát, borsót, zöldséget, retket később babot és palántákat. Már csak a jó idő hiányzik, hogy süssön a nap és keljenek a növények. Már alig várom. Majd segítek anyunak a gazolásban és a kapálásban is. Minden munkafolyamatot megörökítünk és büszkén mutogatom a kertünket.