Herceghalmi Általános Iskola

Herceghalom
Pest

Blogok

Bori és a növények

2013. 05. 12.

A borsó a kedvenc zöldségem 3 éves korom óta, okat ültettünk, mert a testvéremmel 1000 számra esszük. A borsó már kb. 30 cm magas és 1 virág is van rajta.

A retek csípős, ezért nem eszem magába, hanem kenyérrel. A retkem kb. 10 cm.

A kukoricát elsőnek ültettük most idén a kertbe, mostmár kb. 40 cm magas.

A kapor illatos és 10 cm magas.

A hagyma is kb. 8-9 cm és az illata is jó.

Bori és a növények

2013. 05. 12.

A borsó a kedvenc zöldségem 3 éves korom óta, okat ültettünk, mert a testvéremmel 1000 számra esszük. A borsó már kb. 30 cm magas és 1 virág is van rajta.

A retek csípős, ezért nem eszem magába, hanem kenyérrel. A retkem kb. 10 cm.

A kukoricát elsőnek ültettük most idén a kertbe, mostmár kb. 40 cm magas.

A kapor illatos és 10 cm magas.

A hagyma is kb. 8-9 cm és az illata is jó.

Vince kerti növényei

2013. 05. 12.

Már kibújt a borsó, kukorica és a kapor.

A bor 15 cm, a kukorica 10 cm és a kapor 6-7 cm.

Ma gazolt anya helyettem, mert apánál voltam. De sokat szoktuk locsolni is.

Máté és a kert

2013. 04. 18.

Már tavaly óta vágyok egy farmra. Ma végre sikerült elvetni a magokat a veteményesbe. Eddig nem tudtunk a hideg idő miatt. Az idén sajnos nem szült a nyulunk, de egy rozsdafarkú fészkelt az ablakunkba.

A kapott magvakon kívül még más magvakat is elvetettünk. Például sóskát (a kedvencem), dughagymást, pattogatott kukoricát.

2013. 04. 29.

a magok nagy része már kibújt a földből. Elsőként a borsó, majd a sárgarépa, retek, kukorica és sorban a többi. Kigyomláltam a kertet a gyomoktól (pitypangtól, tyúkhúrtól) és odaadtam a nyusziknak.

Bogi kertje

Az én kis kertem

A kertemben minden szépen növöget. A legnagyobb a vöröshagyma, de a borsó is szép nagy már.

Egyébként a retek is bíztatóan nő. A kaporból 50-60 darab 4-5 centis szálak vannak.

A sárgarépa nem bújt ki rendesen. A vöröshagymát és a sárgarépát egymás mellé ültettem,  mert pusztítják egymás kártevőit.

Barabás Boglárka 3. o.

Martin kertje

Április 23-án elültettük a magokat. A borsó meg a répa már kinőtt, de a többi még nem. Még a magok mellé ültettem más magokat: naspolyát és még más fajtájú kukoricát is. Június 2. A kertemben a retket már teljesen leszedtük, de a borsóból is lehet szedni egy keveset. A répa levele kb. 4 cm, a kukorica 5 cm, a kapor pedig 3,5 cm. Június 11. A kukoricán kívül mindenből lehet enni. Már mindegyik ehető növényből kóstoltam már. Nagyon finomak a zöldségek. Az összes közül a kukorica a kedvencem. A vasárnapi húsleves már az én répámból készült. Keranov Martin 3. o.

4 héttel később

Már 4 hét telt el. Örömmel láttuk, hogy kikelt a borsó, retek, répa és a kapor is.

Sajnos ez alatt az idő alatt nem volt csapadék, ezért már öntözni kellett a kis növényeket.

Igen erős a napsugárzás, ezért csak kora reggel lehet locsolni, mert este már nem vagyunk az iskolában. A héten kapálni fogunk, mert már rendesen látszódnak a növények sorai, és a gaz is szépen cseperedett.

Most fogjuk a kukoricát elültetni.

3. osztály kis kertészei

3. osztály első veteményezése

Mi 3. osztályosok egy szombati délelőttön veteményeztünk az iskola többi osztályával együtt. Először felástuk és elgereblyéztük a talajt, majd megterveztük, milyen sorrendben fogjuk elültetni a kapott magokat.

Borsó, répa, retek, kapor került szép sorban egymás mellé. Nem kellett megöntöznünk a növénysorokat, mert előző éjjel esett az eső és nagyon sáros, nedves volt a talaj.

A veteményezés végén kihelyeztük a csapadékmérőt is a kertünk közepébe.

Izgatottan várjuk mikor bújnak ki a növényeink.

3. osztályosok

Végh Csenge: Az én kertem

A borsó szépen kikelt. A pipik rögtön lelegelték. De azért később már a többi zöldség is elkezdett nőni.

Mostanában esett az eső, ezért nem kellett öntözni. Viszont amikor nem esett öntöztünk.

Még nagyon pici a répa. A csiga a karalábé levelét megette. A retek szép piros és nagyon cssíp. A hagyma már nagyobb, mint volt.

A gazok gyorsan nőttek, de kihúzuk őket.

A kertünk

Április 24.

1. Először apukámmal kimértük a területet és méretre vágtuk a fákat. Amikor készen lett a keret, elkezdtük feltölteni. Az aljára ágakat, faleveleket és levágott füvet tettünk. Azután kértünk a lovacskánktól trágyát. Arra földet lapátoltunk, és elgereblyéztük.

2. Elvetettük a magokat és megöntöztük őket.

Iskola után minden nap siettem a kertünkbe locsolni, és vártuk a változást.

Május 26.

Ábel kertje

Karsai Ábel vagyok, második osztályos tanuló. 2012. március 24-én kezdtem el a kertészkedést. Vetettem borsót, répát, karalábét, hagymát és retket. Két hét múlva kikelt a karalábé, majd szép sorban a többi növény is. Mivel nem esett az eső, gyakran kellett locsolni. Április végére a borsó virágozni kezdett és a retek is nagy leveleket növesztett. A tengerimalackámnak a retek levelei nagyon ízlenek. Május közepére a borsó szárain megjelentek a hüvelyek, amiben icipici borsószemecskék üldögélnek. Remélem, hogy egy jó májusi eső meghízlalja őket.

Tavaszi zsongás

Márciusban Bálint György kertészmérnök érdekes előadást tartott, melynek címe: "Miként készítsünk mini édenkertet otthon?".

Mikor vége lett, megmunkáltuk az iskola kertjét, ahol Bálint gazda segítségével ültettünk egy fiatal fát. Később hazamentünk és elvetettük a rendezvényen kapott zöldségmagvakat.

Először a borsó, majd a retek, és végül a répa került a földbe.

Már kelnek a növények, de még nem állnak készen a fogyasztásra. Reméljük finom ételek készülnek majd belőlük.

Molnár Laura: Laura kertészkedik - Új élet fejlődése

  Régóta szerettem volna konyhakertet. Most az álmom valóra vált, mert az iskola magokat adott.

  Nagy igyekezettel készítettem el a talajt a magoknak. A sor és tő távolságot pontosan kimértem. Naponta vártam nagy kiváncsisággal, hogy mikor bújnak ki a földből. Miután elültettem gondos gazdaként locsoltam a terményt. Meg is hálálták ezt a sok gondoskodást, hisz hamarosan zöldellt a kertem.

   Nagyon várom, hogy megfőzhessük az első borsólevest.

Köszönöm a magokat!

Oldalak