II. Rákóczi Ferenc Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és AMI

Téglás
Hajdú-Bihar

Blogok

A munkánk gyümölcse, terméseink

A legügyesebb kiskertészeink veteményese, a jól megérdemelt munka termése. - Szabó Balázs - Fekete Anna - Szilvási Péter - Dudás Erik Miklós - Dudás Imre "Dudás Imike: Második kiskertem

Első kiskertem -Dudás Imike

Első kiskertem Már nagyon vártam, hogy elültessük a magokat. Az ültetésben a testvérem is segített. Minden nap locsoltam őket és vártam, hogy kibújjanak a földből. A kukorica sajnos nem kelt ki. Gondoskodtam a zöldségeimről, locsolgattam őket és néha meg is kapáltam. Szépen fejlődtek. A borsó elég hamar tönkrement. A retekből jókat reggeliztünk. A sárgarépából anyukám levest is főzőtt. A cékla sikerült a legjobban. Volt, amelyiket alig tudtam kihúzni a földből. A céklából anyukám rakott el üvegbe, így télen is tudok enni belőle.

"Téglási kiskertészek"

2014 tavaszán a téglási II. Rákóczi Ferenc Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Baptista Általános Iskola és AMI alsó tagozatos tanulói ismételten pályázhattak vetőmagra. 100 csomag vetőmagot osztottunk szét iskolánk 1-4. osztályos tanulói között. Nagy lelkesedéssel fogadták a szülők is. A tavalyi évhez viszonyítva az időjárás is kegyeibe fogadott bennünket, mert a magok szépen megfokadtak. A gondos munka eredményeképpen örömmel fogyaszthatták saját termésüket.

Élményeink

Az időjárásra várni kellett az ültetésnél.Volt nagyon hideg,volt szárazság. Majd a végtelennek tűnő esőzés miatt voltak bajban a kis kertészek. Először a retek bűvölte el a gyerekeket. Mindenkinek jól sikerült az első betakarítás. Jó volt hallani,mekkora élmény volt a saját termelésű retket enni vajas kenyérrel. Sokat meséltek a gyomlálásról,kapálásról. A borsó betakarítása,fagyasztása,megfőzése volt a következő lépcső. Mire véget ért az iskola mindenki látta miből,milyen lesz a termés. Sokat tanultak megint a gyerekek. Akik tavaly részt vettek már rutinosak voltak,jobban tudtak tervezni.

Végre, végre beindultunk…

Az idén is csatlakoztunk a Vesd bele magad programba. Nehezen ment meggyőzni a gyerekeket és szüleiket a hóesésben, hogy vigyék haza a vetőmagokat, mert lesz még jó idő.

Döcögősen, de kiosztottuk a vetőmagokat és így folytattuk tovább, mert az időjárás továbbra sem kedvező.

Sokan elvetették a magokat és a szárazság miatt azonban öntözniük kell.

Ezen a vidéken inkább gondot jelent a csapadék hiánya, hiszen a laza talajban nem marad meg a nedvesség. A természet feladja nekünk a leckét. Szerencsére a szülők szakértelme, tapasztalatai segíti a gyerekeket.

Szervezési feladatok - veteményezés

Szervezési feladatok

A téglási II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményben

a következő lehetőséget biztosítottuk a családoknak:

  • létrehoztunk egy postafiókot: vesdbelemagad [dot] teglas [at] gmail [dot] com.

Ideküldhetik a beszámolókat, fotókat, ahonnan felkerülnek a weboldalra.

Az első lépések…

Iskolánk, a téglási II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, az idén csatlakozott a„Vesd Bele Magad”programhoz.

Kijelöltük a célokat és a feladatokat.

Örültünk a lehetőségnek, hogy tanulóink saját tapasztalataikból ismerhetik meg a növénytermesztés folyamatát. Ráérezhetnek a fizikai munka hasznosságára, szépségére. Figyelemmel kísérhetik, hogyan lesz a magból termés.