Iregszemcsei Deák Ferenc Általános Iskola

Iregszemcse
Tolna

Blogok

Klaudia kiskertje

Horváth Klaudia, 2.b osztályos tanulónk gondosan veteményezte és ápolgatta zöldségeit. Hamarosan a munkája gyümölcsét is láthatja majd!

Iskolánk tankertje

Szépen növekednek a zöldségek iskolánk tankertjében.

Retek tízóraira

Iskolánk kis tankertjében gyönyörű retek termett, mivel a növényeket mi hetedikesek gondozzuk, jóízűen ehettük meg tízóraink mellé az iskolában.

Hetedikes csapatmunka

Az utóbbi idők esőzései nem könnyítették meg a hetedikeseink dolgát. Az iskola külső kertje elgazosodott. De kisdiákjaink összefogtak, és csapatmunkával, nagy odafigyeléssel kitakarították ez egész kertet így most az újra legszebb pompájában mutatkozhat. A paradicsom és paprika palánták is a helyükre kerültek, a sűrűn vetett növényeket kiritkították.

Gitta zöldborsót szed

Gitta miután megkapta a vesd bele magad magocskáit, rögtön munkához látott, így már élvezheti is fáradozásainak gyümölcsét. Persze azért még a pirgálás vissza van, de abban majd anya is segít. :)

Viktor kisgazdasága

A talaj megmunkálása fárasztó munka volt, de a szépen húzott ágyások annál nagyobb örömet nyújtottak. A gondoskodásnak látható eredményei a gyönyörű növények, melyekkel mostmár a hasamat is tömhetem.

A kicsik is belevágtak!

Idén az 1.a osztályos tanulóink is bele vetették magukat a kertészkedésbe. Nagy örömmel készítettek frissen vetett kis növényeiknek névtáblákat, öntözgették, gyomlálgatták őket. Lassan az első terméseknek is örülhetnek majd.

Családi üzem

Otthoni veteményesét készíti Jankó Szabolcs 1/a osztályos, és Jankó Dominik 3/b osztályos tanuló, anya a fotós ...

Áprilisi összefoglaló

A Deák Ferenc Általános Iskola és Óvoda hetedik osztálya vállalta, hogy veteményezik és gondozzák az iskola tankertjét. A kisdiákok nagy lelkesedéssel álltak neki az aprócska kertünknek. Később az iregszemcsei önkormányzattól, a „vesd bele magad” programhoz ajándékba kapunk megmunkálásra egy nagyobb földet, melynek a gyerekek nagyon örültek és hasonló lendülettel fogtak a munkához. Az alábbi képeken a veteményezés, locsolás látható, valamint az ennek eredményeképpen kibújó első kis hajtások.

Itt van az ősz ...

Megkezdődött az iskola, elmúlt a nyár. Bár az időjárás nem nagyon veszi észre, hogy már szeptember közepe van. Napsütés, nyárias meleg van. Mi ennek igen örülünk, virágaink nem annyira. Amikor tehetjük öntözzük őket. Esővíz-tárolónk már kiürült, így kénytelenek vagyunk állott csapvízzel öntözni. Jó lenne már egy kiadósabb eső, hogy egy kicsit felüdüljenek, életük minnél tovább tartson. Eldöntöttük, hogy szedünk magot a növényekről, hogy jövőre is legyen szaporító anyagunk a parkunk díszítéséhez.

Az Óvodánk virágoskertje

A tavasszal kapott virágmagokból az ovisok is részesültek (nem vagyunk smucigok). A kicsik erejükhöz és 'szaktudásukhoz' képest részt vettek a növények gondozásában. Legkedveltebb munkájuk az öntözés, gyomlálás és a 'csodálkozás' volt.

"Hosszú" forró nyár

A tanévzáró után kitört a vakáció, virágaink a nyáron főleg a takarító nénik gondoskodó szeretetére számíthattak. Növekedtek, virágoztak. Mi pedig észre sem vettük, hogy nyolcadikosokká váltunk. Augusztus végén, amikor az uj tankönyveinket jöttünk megvásárolni, igen megcsodáltuk a teljes virágzásban lévő növényeket. Érdemes volt velük foglalkozni, igazán szépek.

Virágaink a nyáron

A nyár elején a növénykéink szépen növekedtek, és még a tanév vége előtt kipalántáztuk végleges helyükre. Olyan gyorsan ültettük át őket, hogy szinte észre sem vették, pedig némelyikük már virágzásnak indult.

Kert látogatás (Farmlátogatás)

Június 3-án és 6-án megnéztük az Iregszemcsei Önkormányzat két zöldségtermelő kertjét. Az egyikben vöröshagyma és sárgarépa, a másikban bab és burgonya termesztése folyik. Egy keveset segítettünk is a gyomlálásban, kapálásban. Reméljük szép lesz a termés!

Növényápolás

Május 6. A kertben mindig akad valami tennivaló. A mai munkák: Gyomlálás, kapálás. Ültettünk egy pár szem burgonyát is.

Hogy nőjön a sok virág!

Május 3. Megkaptuk az egynyári virágmagokat. Egyenlőre egy jó szélvédett, napos helyre vetettük el öket. Később majd innen kerülnek a megerősödött növénykék végleges helyükre a parkba. A vetést a fiúk vállalták, a lányok majd a gyomlálásban fognak serénykedni.

Nem jön eső

Április 20. Nem elég a magoknak a keléséhez a talaj nedvessége? Nosza! Kínáljuk meg a tavaly készített esővízgyűjtőnkben korábban eltárolt vízzel! Bizonyára meghálálják fáradozásunkat.

Serénykednek a hetedikesek

Április 8. Nagytakarítást végeztünk az iskolai parkban. Kijelöltük és előkészítettük a zöldségfélék és a virágok helyét. A korai zöldségfélék magjait el is vetettük. Jó hangulatban ment a munka és az időjárásra se volt panasz.