Kazincbarcikai Pollack Mihály Ált. Isk. Dózsa György tagiskola

Kazincbarcika
Borsod-Abaúj-Zemplén

Blogok

Marci idén is vetett

Először a koktélparadicsomot és a paprikát ládákba ültettem el palántának. Egy hét múlva végre jó idő lett és el tudtam ültetni a borsót, a retket és az estikét a kertemben. Az ágyásokat meg is jelöltem. 2015.05.12. Végre kinőtt a borsó, már elég szép nagy.

Máté is vetett

Pár héttel korában elültettem a borsó, retek, répa, cékla és hagyma vetőmagokat,és a jó időnek és a sok esőnek köszönhetően kikeltek a magok.

Marci már szüretel

Elültettem a magokat a kertemben, gondosan betakartam és meglocsoltam. Amikor kész lettem, megjelöltem az ágyásokat. Egy hónap alatt majdnem minden kibújt. A borsó szép nagy. Van egy esőmérő is a kertemben. A retek megérett, elkezdtem kiszedni. A borsó jövő hétre teljesen érett lesz. Lehet borsólevest főzni.

Lalánál magasabb lesz a kukorica

A borsónk már szépen virágzik, hamarosan már az is szüretelhető. A kukorica is szép nagy lett a sok esőzéstől, de az csak akkor lesz jó, ha magasabb lesz mint én. A petrezselyem is növöget, de amit újravetettünk, jobban sikerült.

Marci is borsót szüretel :)

5. rész: A borsószüret: Vasárnap leszedtem a borsót, kifejtettük és borsólevest fogunk belőle főzni.

Csenge kiskertje

Csenge a vetés után már alig várja, hogy kikeljenek a kis növények. Addig is rendszeresen locsolgatja.

Fruzsi a borsókát várja

A kukorica szépen nő, már csak egy kis napfény kellene.... A retek lassan szedhető, egy-két nap és ehető... A borsóka is szépen fejlődik, várom már hogy enni lehessen belőle.

Lala szüretelni szeret

A kapott magokat mi is elvetettük. Lala is élvezi a kerti tennivalókat, főleg ha a termést szedheti.

Esztert és Ákost a jég sem veti vissza

Eszter és Ákos kis veteményes kertje nagyon szépen alakult, míg meg nem érkezett a jégeső. Sajnos mindent elvert a jég, a kukorica kapta a legtöbbet. Emiatt mikor a kertben voltak nem nagyon kellett öntözni, Eszter kigyomlálta a füvet, és megkapálta a viharvert kukoricát. A retek is kapott a jégből, de ennek ellenére már szépen pirosodik, így kiszedtünk belőle egy kis vacsira valót! Remélik hamarosan szedhetik a borsót is.....

Máté folytatásos veteményese

A sok esőnek köszönhetően a magocskák növekedni kezdtek, kibújt a borsó, retek, saláta és a kukorica. Kis kapámmal átkapáltam a kiskerti veteményesem, és a végén a jutalom sem maradhatott el, a fincsi eper! Folyt.köv. Ezt a finom hagymát és retket már a saját veteményesemből szedtem!!!!! A kapor is kinőtt, csak nagyon nagy a sár, végre már a napocska is többet süthetne!!!!! ...

Marci veteményese, 3-4. rész

Körülnéztem a kertemben: a borsó és a kukorica már szépen nő és a retket kellett ritkítani. A ritkítás azt jelenti, hogy a kisebb retkeket ki kellett húzni, hogy a nagyobbaknak legyen hely nőni. Az egyik már olyan nagy, hogy elég egy hét és meg lehet enni vajas, vagy zsíros kenyérrel. A retekszüret megvolt ma. A retket kihúzás előtt ellenőriztem, hogy elég nagy-e. A kicsiket bent hagytam a földben. A borsó még pici, a kapornak még nőni kell és a répának is.

Veteményezés a kiskertben

Végre elérkezett a várva várt tavasz. Eszter és Ákos lelkesen elültették a Vesd bele magad! programban kapott veteményeket. Az előkészített ágyásban először meghúzták a sorokat, és beleszórták a magokat.
A kukoricának kis gödröket ástak és abba tették bele. Ezután megöntözték és óvatosan betakarták!
Készítettek kis táblákat, melyekre felragasztották a zöldségek képeit, majd beszúrták a sorok elejére, hogy tudják mit hová ültettek.
Már nagyon várják a folytatást....

Már meleg van

Vasárnap 23 fok volt, elültettük a magokat Mamáéknál a kertben. Elég meleg volt. Először ágyást kellett csinálni a kapával, utána bele kellett szórni a magokat, a gereblyével be kellett fedni. Kerestünk botokat és a zacskókat az ágyások elejére tettük, hogy ne tévesszük el. Meg kellett locsolni is.
Most voltam kint újra a kertben. A dudvákat kiszedtem és öntözni sem kellett, mert az eső megöntözte a növényeket.

Végre itt a jó idő!

Végre itt a jó idő és elültettem a magokat. Először is papóm segítségével fellazítottuk a földet a benzines kapával, gereblyével eligazítottam a földet, majd ágyást készítettünk, és ebbe árkokat húztunk a gereblye nyelével, amibe beleszórtam a magokat.
Majd kézzel betakargattam a magokat egy kis földdel, ezután jól meglocsoltam.
Majd megjelöltük, hogy hová mit ültettünk.

Végre az Északi-középhegységben is...

Végre nálunk, az Északi-középhegységben is felmelegedett annyira a talaj, hogy elveteményezhessük a kapott magvakat. Így a hétvégét a legtöbb kisdiákunk szorgalmas munkával töltötte a saját kertjében. A csapadékmérőnk bizonyítéka alapján sajnos nálunk nem hullott sok csapadék az elmúlt három hétben, de bizakodunk, hogy a tartalék nedvesség elég lesz a magvak kicsírázásához.

Dózsa György Tagiskola, Kazincbarcika

Réka növényei

A kertünkben az elültetett magok fejlődésnek indultak. Először csak kis zöld növénykék bújtak elő. A sok napsütés és az időben jött esőtől nagyra nőtt a borsó is. Már le is szedtük és finom levest főztünk belőle.

Kelemen Réka 4. a.

Bálint veteményei

 

A fejlődés
 
Az ültetés után sokáig nem esett az eső. Nehezen keltek ki a növények, sok vizet kellett öntözni rájuk. A borsó és a retek már szépen nő. De a répa levelei még nagyon kicsik és sűrűn nőnek. Mamám mondta, hogy majd ritkítani kell. A hegyen van egy kuckóm ami a meggyfán van. Ott szoktam hűsölni és onnan belátom az egész telket.
 
Üdvözlet minden kis kertésznek
 
Islai Bálint
 

Várom, mikor fog kikelni

     Így végeztem az ültetést. Először fellazítottam a földet. Aztán gereblyéztem. Kis mélyedést készítettem. Ebbe szórtam a magokat. Befedtem földdel. Alaposan meglocsoltam.

Gadóczi Gergő 4.a.

Oldalak