Komlóskai Ruszin Nemzetiségi ÁMK Ált. Isk. és Egységes Óvoda-bölcsőde

Komlóska
Borsod-Abaúj-Zemplén

Blogok

Mindent betakarítottunk

Mindent betakarítottunk

Mindent betakarítottunk Komlóskán az iskolakertből. A hideg időjárás beköszönte előtt befejeztük az iskolakertben termelt növények betakarítását.Utolsóként a tök került be a kertből, amit már csak az állatok takarmányozása alkalmával tudunk hasznosítani.

Őszi betakarítás 2.

Őszi betakarítás 2.

Komlóskán az iskolakertben végéhezKomlóskán az iskolakertben végéhez közeledik az őszi betakarítás. Kiástuk a krumplit, ami az idén nem bővelkedett olyan sok terméssel.A száraz, aszályos időjárás nem kedvezett a gumók fejlődésének. Válogatás után majd a konyhán fogjuk felhasználni az étkezések alkalmával.
 

Őszi betakarítás

Őszi betakarítás

Komlóskán az iskolakertben is javában tart az őszi betakarítás.
A saját üzemeltetésű konyhánk számára folyamatosan szedjük a friss zöldségféléket. Így volt ez a héten is. Sárgarépa, fehérrépa és karalábé került be a kertünkből, amiből finom ebédet készítettek a szakács nénik számunkra.

Komlóskán az iskolakert első termésének betakarítása és fogyasztása

A Vesd bele magad vetőmagcsomagban kapott zöldségnövények szépen fejlődnek, különösen az első vetés alkalmával földbekerült magvak.Marika néni vezetésével gondosan ápolják és gondozzák  a gyerekek. A hónapos retekből már szedtünk ki, és jóízűen elfogyasztottuk zsíros kenyérrel.A gyerekek naponta örömüket lelik, ha csak kimehetnek az iskolakertbe és megnézhetik a növényeket.

Virít a borsó Komlóskán


A Komlóskai Ruszin Nemzetiségi ÁMK Általános Iskola tanulói örülnek az iskolában lévő veteményeskertnek.
  Szorgalmasan dolgoznak és tevékenykednek benne a kisdiákok. Az eddigi kézzel fogható eredményünk: a hónapos retek, amiből már több alkalommal is ettünk.Büszkék vagyunk virágzó borsónkra, nagyon várjuk, hogy a szemek kifejlődjenek. Szép lett a karalábé palántánk is, amit már ki is ültetünk a végleges helyére.

Nem volt kegyes hozzánk az időjárás


Április közepén megérkezett a várva várt eső. Olyan hirtelen és nagy mennyiségben jött, hogy a lezúduló csapadék a veteményeskertünk nagy részét tönkretette.Nem elég, hogy leverte a zápor az apró, éppen a földből kibújt kis növényeket, hanem nagyobb kár keletkezett, amikor a magával hozott iszapos, sarat lerakta a még ki nem bújt veteményes sorokra.

Elkészültek az első rajzok

Elkészültek az első rajzok a veteményezésről. A gyerekek élményei alapján.

Komlóskára is megérkeztek a vetőmagvak

Komlóskára is megérkeztek a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetsége - AGRYA Vesd Bele Magad Programja keretében kapott vetőmag csomagok . A vetőmag csomagban a termesztés során kevéssé érzékeny zöldségek vetőmagjai találhatók, vöröshagyma, karalábé, hónapos retek, zöldborsó, sárgarépa.  A vetőmagokat rövid termesztési segédlettel együtt kaptuk meg, nagyon köszönjük!Várjuk a jó időt, hogy elkezdhessük a veteményezést.