Magazin

Magtól a termésig

A vetés

A vetés időpontja minden növény esetében más és más.

Alapvetően a növény igénye határozza meg, hogy mikor kell elvetnünk a magocskákat, amiből később kikelhet a növény.

Sok növény magjainak az elvetését már egész korán, akár február első-második hetében is elkezdhetjük.

Ilyenek a korai zöldségek, mint például a borsó, petrezselyem, sárgarépa, spenót, vöröshagyma, retek stb.

Magtól a termésig

Növények csíráztatása házilag

A csíráztatott növények fogyasztása és azok jótékony hatása már évszázadok óta ismert az emberiség számára. Sőt régen a napi táplálékbevitel szerves részét képezték. Ma már néhány növényi csírából készült ételtől (főleg saláták) eltekintve ez nem jellemző.

A csírák kifejezetten egészségesek, mivel rendkívül gazdagok vitaminokban. Ráadásul az ősztől-tavaszig tartó időszakban helyettesíteni tudják a friss zöldségeket. A növény csírázási szakaszában már eléri a jótékony hatású anyagok termelésében azt a szintet, amit a kifejlett növény sem tud már túllépni.

Magtól a termésig

A szőlőtermesztés bemutatása

A szőlőtermesztés legmeghatározóbb tényezői, hogy milyen talajba akarunk ültetni, milyen domborzati viszonyok között. Ebből a szempontból két nagy csoportot különíthetünk el, a dombvidékek kötöttebb talaját illetve a síkvidékek homokos talaját. Magyarországon körülbelül fele-fele arányban oszlik meg ez az arány. A dombvidéki szőlőtermesztés azonban nagyobb múltra tekint vissza Magyarországon, már a középkorban kialakultak a ma is ismert híres dombvidéki szőlőtermő területek. Ilyen például a tokaji térség.

Magtól a termésig

A betakarítás

A betakarítás a zöldség- és növénytermesztés utolsó fázisa.

Ez egy összetett munkafolyamatot jelent, amibe beletartozik az aratás, a növények leszedése és minden olyan munka ami lehetővé teszi, hogy a megtermelt zöldség- gyümölcs a boltok polcaira kerülhessen.

Akkor beszélünk aratásról, ha a betakarítást akkor végzik, amikor már nemcsak a termés, hanem a növény is éretté válik.

A szedés ezzel szemben még akkor történik, amikor a növény még nem érett, csak a fogyasztható része.

Magtól a termésig

Hogyan segíthettek, hogy a magból növény legyen?

A növénytermesztés egyik legegyszerűbb módja az, ha elvetünk egy magot. Viszont ahhoz hogy a csöppnyi magból növény fejlődjön, sok mindenre kell figyelnetek.

Ha szeretnétek otthon saját növényeket nevelni, ehhez még kertre sincs szükségetek, elég egy kiürült joghurtos doboz, vagy egy pici virágcserép, némi virágföld, és máris indulhat az otthoni kertészkedés! A legfontosabb, amit tudnotok kell, hogy ahhoz, hogy az elvetett magocskáitok mielőbb csírázásnak induljanak, megfelelő körülményeket kell biztosítanotok számukra. És hogy mik ezek a körülmények?

Magtól a termésig

Tavasz januárban

Már az óesztendő is a megszokottnál magasabb hőmérséklettel búcsúzott, és az új év első hetei is enyhe időjárást hoztak. Az országban már sok helyen duzzadnak az orgonabokrok rügyei, egyes virágok hajtásai már előbújtak a földből… Sajnos a váratlan, kora tavaszi időjárás súlyos következményekkel járhat a növényvilágban.

Mivel még a tél közepén járunk csak, eléggé félő, hogy ha az enyhe időt egy keményebb hideg váltja fel, akkor jelentős fagykárok következhetnek be.

Magtól a termésig

Mikulásvirág - December kedvence

December 6-án érkezik a Mikulás, és ezzel együtt ünneplőbe öltözik otthonunk. Előkerülnek a karácsonyváró díszek és izzók, gyönyörű dekoráció ékíti a lakást. A mikulásvirág a december és a karácsony egyik jellegzetes szobanövénye. Amikor még a szüleitek is gyerekek voltak, akkor a mikulásvirágot, még olyan magas növésű cserjeként ismerték, amelyet lakásban nehéz levelei és virágai megtartására késztetni. Ma már azonban a növénynek léteznek olyan nemesített fajtái, amik már bokrosabb növésűek, és ellenállóbbak.

Magtól a termésig

Egy déli vendég nálunk – a datolyaszilva

Talán már ti is találkoztatok a zöldségesnél vagy nagyobb bevásárló áruházban egy narancsos színű, kicsit az éretlen paradicsomra hasonlító gyümölccsel. A kerek gyümölcs neve khakiszilva vagy más néven datolyaszilva.

Magtól a termésig

Őszi kedvenceink - a vad- és a szelídgesztenye

Az egyik kitűnő őszi csemege, a másik remek játék alapanyag…  Biztos mindkettőt kedvelitek, de biztosak vagyunk benne, hogy azt nem tudtátok, hogy a szelídgesztenye és a vadgesztenye nem rokonok.  Ez érdekes dolog a természetben, hogy két, különböző eredetű növényi szerv igen hasonlóvá alakul. A szelídgesztenye fájának termése és a szúrós burok, amiben fejlődik, a fellevélből alakul ki. Ezzel szemben a vadgesztenye mag, a szúrós burok pedig a magot védi.

Magtól a termésig

Muskátli – így teleltessétek át a virágot!

Nyári ablakok legékesebb dísze a gyönyörűen virágzó muskátli. Ám az ősz beköszöntével az első hidegebb éjszakák elhozzák a virágzás végét az erkélyeken, teraszokon is. Ez azt jelenti, hogy lassan el kell kezdeni a telelésre szánt növények előkészítését és behordását.

Magtól a termésig

Alma – az ősz mosolygós gyümölcse

Ugye ti is szeretitek ezt a finom hol savanykás, hol édes őszi gyümölcsöt? Képzeljétek el, hogy ezt a fákon, sok helyen még most érő finomságot tartják az egyik legegészségesebb gyümölcsnek. Tudományos kísérletek igazolták, hogy az alma gyógyító vagy megelőző hatású lehet a legelterjedtebb betegségek esetében. Gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Fontos továbbá a héja is, amely segíti a belek tisztítását.

Magtól a termésig

Szilva – Az őszi vitaminbomba

Nemcsak a levelek színesedése jelzi az őszt, hanem egy ilyenkor érő zamatos gyümölcs érése is. A szeptember egyértelműen a szilva hónapja. Talán kevesen tudjátok, de rengeteg szilvafajta létezik, tulajdonképpen július közepétől október közepéig terem ez a kékes-lilás gyümölcs.

Magtól a termésig

Őszibarack – a lédús, édes kedvenc

Miért őszibarack az őszibarack, ha már nyár közepén terem? Gondolkodtatok már ezen? A gyümölcs helyes elnevezése eredendően csak barack lenne. Ez azonban bonyodalmat okozna, mert a kajszibarackot is értjük rajta. Régen a barackok kora ősszel érő fajtáját hívták őszibaracknak, és később meg is maradt ez a neve, megkülönböztetésképpen a sárgabaracktól. A sima héjú őszibarackot nektarinként ismerjük, de sok helyütt Magyarországon még mindig "kopasz baracknak" hívják.

Magtól a termésig

Paprika – Az igazi vitaminbomba

Az ezerszínű paprika az egyik legjobb vitaminforrásunk a nyáron. Elkészíteni is rengeteg féleképp lehet: a paprika nyersen, sütve-főzve, szárítva és porrá őrölve egyaránt finom. Szabadföldön termesztve június közepétől ősz végéig található meg a kertekben, szárítva viszont egész évben kapható.

Magtól a termésig

Kukorica – a sokoldalú haszonnövény

Hallottátok már a törökbúzáról? Nem? Pedig ez nem más, mint a kukorica népies neve, akárcsak a tengeri, vagy a málé. A kukorica az egyik legváltozatosabban felhasználható növényünk a kertből, most vele szeretnénk megismertetetni benneteket.

Képzeljétek el, Európában a kukorica hosszú évszázadokon keresztül ismeretlennek számított. Az Amerikában őshonos növény először a 16. században került a kontinensünkre. Ma már a legnagyobb területen termesztett szántóföldi növényünk a kukorica.

Magtól a termésig

Görögdinnye - a legfinomabb nyári hűsítő

Bár már június közepén lehetett kapni a piacokon, azok a görögdinnyék még messziről érkeztek hozzánk. A hazai termésre egy kicsit tovább kellett várni. Ti is tapasztalhattátok a saját kertetekben, hogy idén minden kicsit később érik. Sajnos komoly lemaradást kellett ledolgozniuk a melegigényes zöldségeknek és gyümölcsöknek, köztük a dinnyének is, mert a tavaszi időjárás nem volt ideális a növekedéshez.

Magtól a termésig

Paradicsom, a nyár ajándéka

Az otthoni kiskert egyik legnagyobb kincse. A növény termését nyersen, sütve, vagy főzve is lehet fogyasztani.

A paradicsom hivatalosan a burgonyafélék családjába tartozik. Ha így nézzük, akkor távoli rokona a paprikának, a padlizsánnak és a krumplinak is. A paradicsomnak világszerte számtalan fajtája létezik: a termések mérete változó (2-3 dkg-tól a 25-30 dkg-osakig), színe változatos (lehet világossárgától mély piros), alakja pedig területenként eltérő.

Magtól a termésig

Kapor – egy igazi fűszer a kiskertből

Sokan írtátok már, hogy szép nagyra nőtt a kapor a kertetekben. De tudjátok, hogy honnan származik ez az ételeknek egyedi ízt varázsoló növény? És tudjátok, hogy mi mindent ízesíthettek vele? Most elmondjuk nektek.

Magtól a termésig

Július – a sárgabarack hónapja

A sárgabarack az egyik legkedveltebb hazai gyümölcsünk. Mézédes, finom, nagyon sok vitamint tartalmaz, és rengeteg finomság készíthető belőle. Most kicsit közelebbről is bemutatjuk nektek.

Magtól a termésig

Miért kukacos a cseresznye?

Ugye veletek is előfordult már, hogy cseresznyeevés közben kukacos gyümölcs került a kezetekbe? Most elmeséljük, hogy kerül a kukac a cseresznyébe!

A kora nyári finomság egyik legveszélyesebb károsítója az Európai cseresznyelégy, ami egy fekete-mintás szárnyú rovar. Ez légyfajta okozza a cseresznye és a meggy kukacosodását.

Oldalak