Magazin

Dübörögnek a gépek

Talajművelő gépek – Az eke

A talajművelési munkák egyike a talajforgatás. Forgatáskor a talajréteg alsó része felülre, a felszíni része pedig alulra kerül. A talajrétegek fölcserélésével a föld fellazul és porhanyóssá válik. Ehhez a munkához a gazdák az ekét hívják segítségül.

Dübörögnek a gépek

A rázógép szerepe a gyümölcs betakarításban

Gondoltátok volna, hogy nem ugyanúgy szedik le a meggyet a piacon vásárló emberek számára és a konzervipar részére? Képzeljétek el, hogy az érett gyümölcsök betakarításánál („leszüretelésénél”) is igénybe tudják venni a gazdák a gépek segítségét. Hogy ne kelljen szemenként leszedni az apró gyümölcsöket, a rázógépet használják a munkához.

Dübörögnek a gépek

Mit csinál a kultivátor?

Ennek a furcsa nevű talajművelő gépnek nagyon fontos feladata van a földeken. Most ennek a masinának a működésével szeretnénk megismertetni benneteket.

A kultivátorozást az elvégzendő munka alapján lehet csoportosítani. Megkülönböztetünk szántóföldi és sorközművelő kultivátorokat.

A szántóföldi kultivátoroknak véső vagy lúdtalp alakú művelő-eszközei vannak. Jól használhatók a vetés előtti talaj-előkészítésére. Művelési mélységük 8–20 cm között változtatható.