Magazin

Élet a tanyán

A mangalica

A mangalica a vaddisznó, a bakonyi és a szalontai sertés fajták keveredéséből jött létre. A fajta nagy előnye, amely az elterjedését is elősegítette, hogy külterjesen tartható, ennek köszönhetően rendkívül igénytelen fajta. Magyarországon hamar elterjedt az egész országban ez a fajta, a húsa mellett főleg a zsírja kerül felhasználásra. Ezenkívül külföldön is keresett, Spanyolországban a nemzeti ételnek minősülő serrano sonka alapja.

Élet a tanyán

Az állatok elhelyezése

Különböző állatfajoknál más-más tartási mód alakult ki.

Ma már rengeteg állatjóléti szempontnak is meg kell felelnie az állatok elhelyezésére szolgáló helyiségeknek.

Élet a tanyán

A magyar szürkemarha

A magyar szürkemarha ma Magyarországon törvényileg védett őshonos állatfaj. A fajta már a 13. században is jelen volt Magyarországon és egészen az 1700-as évekig nagy sikere volt az európai húspiacon, illetve a magyar gazdaság növekedését is nagyban elősegített. 1960-as évek óta létszáma fokozatosan növekedett. Mostanra már ismét jelentős állományban megtalálhatók Magyarországon, ez elsősorban a nemzeti parkok kitartó munkájuknak köszönhető.

Élet a tanyán

Diószüret Tiszadobon

A Szakács család már leszüretelte az idei diótermést. Sok szép dió érett, és mivel a diófák nem permetezettek, nem vegyszerezettek, így aki ebből eszik, az biztos lehet benne, hogy egészséges, bio diót fogyaszt.

Élet a tanyán

Új fák telepítése Tiszadobon

Talán emlékeztek rá, hogy beszámolunk arról, milyen fagykárok érték a Szakás család barackosát Tiszadobon. Most az ősz beköszöntével, elérkezett az idő, hogy újraműveljék a területet. Ehhez először az összes régi barackfát le kell gallyazni, ki kell tuskózni, valamint gyökerestől ki kell szedni. Ez hatalmas munka, és sajnos elég szomorú látvány, ahogy a kidöntött fák egymás mellett hevernek.

Élet a tanyán

Almaszüret a Szakács család birtokán

Talán emlékeztek még a Szakács családra és a gyümölcsösükre. Az idei nyár a hideg, fagyos tavasz miatt sajnos nem hozott annyi termést, mint egyébként, de azért volt mit szüretelni a fákról. Mi most, szeptember végén, az almaszüret idején látogattuk meg őket, ahol megmutatták, hogy a gyümölcsszedő napszámosok hogyan takarítják be az almát, amiből gyümölcslé készül majd.

Először is a napszámos férfiak nagyobb botokkal leverik az érett gyümölcsöt a fáról.

Élet a tanyán

Öntözés okosan - csepegtető rendszerrel

A Szakács család birtokán a gyümölcsfákhoz az egyik legmodernebb technológiával juttatják el az éltető vizet. A csepegtető öntözőrendszerrel minden egyes fát külön lehet öntözni. Ez azért is különösen lényeges, mert, ahogy már ti is megtapasztalhattátok, víz a növények életében is nagyon fontos szerepet tölt be. Egyik fő alkotórészük, a tápanyagok szállítója, ráadásul ilyenkor nyáron, mint hűtőközeg tölti be a feladatát a növényeknél.

Élet a tanyán

A téli fagy hatása a nyári termésre

Emlékeztek még a nyíregyházi Szakács családra, akik már hosszú évek óta foglalkoznak gyümölcstermesztéssel? Tiszadobon található gazdaságukban pirosribizli, feketeribizli, meggy, cseresznye, őszibarack, körte, dió, és alma terem. Sajnos az idén olyan erős fagyok voltak tavasszal, hogy a gazdaságuk jövőjét át kellett gondolniuk…

Élet a tanyán

Élet a tanyán – Szakács család

A nyíregyházi Szakács család már hosszú évek óta foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Tiszadobon található gazdaságukban pirosribizli, feketeribizli, meggy, cseresznye, őszibarack, körte, dió, és alma terem. Tavasztól őszig sok a dolog, ilyenkor a legkisebbek is kiveszik a részüket a munkából. Most bepillantást engednek nektek az életükbe!