Magazin

Kézenfogva a környezettel

A vitaminok hatásai

A vitamin olyan szerves vegyület, amely kis mennyiségben ugyan, de nélkülözhetetlen az emberi szervezet számára, viszont kellő mennyiségben az előállítására nem mindig képes, ezért tápanyag formájában kénytelen hozzájutni.

Van olyan vitamin, amit bizonyos feltételek mellett képes a szervezet előállítani, példa erre ember esetében a D-vitamin és a napsütés kapcsolata. Van olyan anyag, amely az egyik élőlény számára vitamin, a másiknak pedig nem. Erre példa a C-vitamin amelyet a legtöbb állat szervezete képes előállítani, de az ember nem.

Kézenfogva a környezettel

A szelektív hulladékgyűjtés

A háztartásokban keletkező hulladékok  különgyűjtésével lehetővé tesszük, hogy ezek az anyagok újrafelhasználásra kerüljenek.

A legnagyobb mennyiséget az élelmiszerek és a mindennapos fogyasztási cikkek csomagolóanyagi valamint az újságpapírok jelentik. Ezek jellemzően papír, műanyag, üveg és  fém hulladékok. Az utóbbi időben nagy hangsúlyt kapott Magyarországon is a szelektív hulladékgyűjtés, aminek köszönhetően jelentősen megváltozott  az emberek hozzáállása a hulladékok különgyűjtéséhez.

Kézenfogva a környezettel

A napelem

Évente a napsütésből annyi energiát nyerhetnénk, ami a Föld teljes energiaszükségletének többszörösét is fedezni tudná. Ennek ellenére ma még csak minimálisan használjuk ki ezt a környezetbarát energia adta lehetőségeket. Magyarországon ez most körülbelül az ország energiaszükségletének csak 3-4%-át fedezi, de a fejlettebb országokban is csak 10% körüliértéket ér el. Magyarország energiaszükségletének jelentős részét nem tudja maga előállítani, hanem külföldi forrásokból szerzi be.

Miért is érdemes napelemes rendszerek telepítésében gondolkozni?

Kézenfogva a környezettel

A szélenergia

A szélenergia hasznosítása

A szél energiáját az emberiség már a korai időkben is próbálta hasznosan felhasználni. Gondoljunk csak a vitorlás hajókra, amelyek a szél erejével tudtak haladni.

Ezt követték a szélmalmok, szélkerekek, amelyek bizonyos szempontból a mai szélerőművek elődeinek tekinthetők. A szélenergia a megújuló energiák egyik fajtája.

A szélerőművek úgy tudnak elektromos áramot termelni, hogy amikor fúj a szél, az megmozgatja az erőmű széllapátjait, amin keresztül a turbinák elkezdenek elektromos áramot termelni.

Kézenfogva a környezettel

A tavasz hírnöke a hóvirág

A ti kertetekben is virít már a hóvirág? Képzeljétek el, a szüleitek fiatalkorában az iskolákban is elengedhetetlen ajándéka volt nőnapi köszöntésnek a szerény, ám annál szebb hóvirág csokor. Ez az egyszerű, szép kis virág megjelenésével a jó idő érkezését hirdette, vidámságot és reményt csempészett a télvégi napokba. Aztán pár évvel ezelőtt eltűnt a piaci árusok kínálatából, mert védetté nyilvánították. A mai cikkben azt szeretnénk elmondani nektek, hogy ennek mi volt az oka.

Kézenfogva a környezettel

Takarítás természetesen!

Nálatok is rengeteg tisztítószeres flakon áll a lakásban? Nem is gondolnátok, de ezek nagy részére nincs is szükség a takarításhoz, és sokkal olcsóbban és természetesebben is lehet tisztaságot varázsolni az otthonotokba! Hogyan kezdjetek hozzá? Eláruljuk!

Sajnos a boltok polcain található tisztítószert találhatunk, melyek klórozott hatóanyagokat

Kézenfogva a környezettel

Kökény - Egy elfeledett finomság

Ha ebben a szokatlanul enyhe januári időben kirándultok az erdőben, még mindig előfordulhat, hogy a bokrokon kéken gömbölyödő finomságot találtok. Ez, a szinte bárhol megtermő gyógynövény, a kökény.

Kézenfogva a környezettel

Szilveszteri hagyományok

Az óév végén, és az újév elején nagyon sok népszokásnak hódolunk. A régi magyar hagyományok szerint a szilveszter és az újév első napjának szokásai összefonódtak. Közös céljuk azonban ugyanaz volt, hogy a következő évre egészséget, bőséget, szerencsét és boldogságot varázsoljanak. Most elmondjuk, melyek a legismertebbek.

Szerencsehozó ételek:

Kézenfogva a környezettel

Na de honnan jön a karácsonyfa?

Ma már karácsony szinte elképzelhetetlen lenne karácsonyfa-állítás nélkül. De tudjátok, hogy honnan ered ez a szokás? És hogy miért kerül a fenyő a szobába? Az emberiség történetében a különböző ünnepek során a fák, örökzöld növények szerepe mindig nagy volt. A magyar népi hagyományokban a karácsonyi életfát vagy termőágat tekinthetjük a karácsonyfa elődjének. A karácsonyfa bibliai eredetű magyarázat szerint ősi, családfa jelentéssel bír; eszerint ez a fa Jézus családfáját is jelenti. Eszerint az sem véletlen, hogy karácsony napja az első emberpár, Ádám és Éva napjára esik.

Kézenfogva a környezettel

Mézeskalács - Ti is megsüthetitek!

A karácsonyváráshoz hozzátartozik a mézeskalács illata. Bár sütni-főzni általában a felnőttek szoktak, de most egy olyan receptet osztunk meg veletek, amelyet könnyen elkészíthettek ti is!

A hozzávalókból jó pár tepsivel készíthettek ebből a karácsonyi csemegéből.

Szükségetek lesz a következőkre:

Kézenfogva a környezettel

Vicces nevű, de gyönyörű – A karácsonyi varjúháj

Hallottatok már erről a vicces nevű növényről? Lehet, hogy még nem, de ha a képet megnézitek, biztos ráismertek. Több fajtája létezik, és az egyik majdnem úgy néz ki, mint egy kis fenyő hajtása! Télen karácsonyi dísz válhat belőle, nyáron pedig kiváló pillangó legelő.

Kézenfogva a környezettel

Vöröshagyma – nemcsak ízesít, de gyógyít is

Az egyik legrégibb konyhai fűszerünk a vöröshagyma. De tallán nem tudjátok, hogy nemcsak ételeinket ízesíti, de gyógyítani is képes. Most néhány, dédmamák által is őrzött módszert ismertetünk meg veletek.

Megfázás

Ha náthásak vagytok, rakjatok egy felszeletelt hagymát éjszakára az ágyatok mellé fejmagasságban. A hagymából elillanó illóolajok segítenek a gyógyulásban.

Kézenfogva a környezettel

Így spóroljatok télen!

Ilyenkor ősz végén, tél elején igencsak megnövekszik a lakások fenntartási költsége. A fűtés miatt magasabb a gázszámla, a korai sötétedés miatt pedig a villanyszámla összege lesz jóval több, mint egyébként. Legyetek ti a család takarékos őrei, ha kicsit odafigyeltek, sokat tudtok spórolni otthon. Most ebben szeretnénk segítséget nyújtani nektek!

Kézenfogva a környezettel

Egy különleges nyalánkság – Naspolyalekvár

Barack-, eper-, vagy málnalekvár bármelyik éléskamrában megtalálható. De kinek van otthon naspolyalekvárja? Ugye, nincs sok jelentkező? Pedig a naspolyalekvár nagyon finom, sőt ha nem kerül bele túl sok cukor a főzés során, akkor igazán egészséges csemege válik belőle.

Kézenfogva a környezettel

Népi megfigyelések

Sok népi megfigyelést olvashattatok már a honlapunkon, de tudjátok-e, hogy honnan származnak, mire alapulnak?

Kézenfogva a környezettel

A kert kincseivel a megfázás ellen!

Beköszöntött az igazi ősz. Esik az eső, hideg szél fúj, egyre vastagabb kabátot kell húzni. Az időjárás ilyenkor kedvez a megfázásnak, könnyen összeszedhettek különféle betegségeket. Ha azonban figyeltek arra, mi kerül otthon a tányérotokra, akkor sokkal ellenállóbbak lesztek a bacikkal szemben.

Kézenfogva a környezettel

Kellemetlen betolakodó: a lisztmoly

Talán a nevéről még nem hallottatok, de látni már biztos láttátok otthon. A lisztmoly egy kellemetlen betolakodó, ami csak nevében hasonlít a ruhásszekrényben tanyázó molylepkére. A lisztmolyt ugyanis nem érdeklik a ruhák és a szőrmék, nem a szekrényben tanyázik, hanem inkább az éléskamrában ver tanyát.

Kézenfogva a környezettel

Miért van szükség óraátállításra?

Sajnos véget ért az őszi szünet. Ráadásul már egy hete egy órával visszaállítottuk az órákat, így már nagyon korán sötétedik. De tudjátok, miért van szükség tavasszal és ősszel az órák előre- és visszaállítására?

Kézenfogva a környezettel

Birsalmasajt- kis kukták is bátran elkészíthetik

ínycsiklandó csemegével, akkor készítsetek otthon birsalmasajtot. Egy icipici segítséggel Ti magatok is el tudjátok készíteni, és biztos sikert arattok vele.

Hozzávalók:

- 2 kg birsalma - 1 citrom - 1 kg cukor

- 15 dkg dió

Birsalmasajt készítése lépésről lépésre:

1. A birsalmát félbe vágjuk. Nem kell sem meghámozni, sem a magházát eltávolítani. A birsalma nagyon kemény, ezért mindenképpen kérjetek felnőtt segítséget a művelethez!

Kézenfogva a környezettel

Almás pitét saját kézzel!

Az ősz egyik legfinomabb édessége az almás pite. Ezerféle elkészítése módja ismert a sütinek, de mi most egy olyat osztunk meg veletek, ami ti is el tudtok készíteni otthon egy kis segítséggel. Ha a lisztet fél kiló gluténmentes liszttel helyettesítitek, akkor liszt-érzékenyek is fogyaszthatják, a végeredmény így is-úgy is tökéletes…

Oldalak