Magazin

Hivatásuk a mezőgazdaság

Keresztesi Béla (Kiskunfélegyháza, 1922 - Budapest, 2001)

Erdőmérnök, dendrológus (A növényrendszertannak a fás növényekkel foglalkozó ága) és 1954-től a mezőgazdasági tudomány kandidátusa, 1960-tól doktora. A Magyar Tudományos Akadémia levelező (1973), később (1982) rendes tagja. Az 1950-es évek után a magyar erdészettudományának és gazdálkodásának kiemelkedő alakja. 1960 és 1987 között az Erdészeti Tudományos Intézet főigazgatója volt. Nevéhez fűződik a m minőségi sagyarországi akácfatermesztés magaszintre való fejlesztése, valamint az erdőgazdálkodás témájának kiemelkedő tanulmányozása.

Hivatásuk a mezőgazdaság

Bedő Zoltán (Debrecen, 1951 -)

Agrármérnök, agrobotanikus, növénynemesítő. A Magyar Tudományos Akadémia tagja. A kalászos gabona, és a búzafajták nemesítésében ért el kiemelkedő eredményeket. Kutatásai kiterjedtek a különböző búzafajták adaptációs és stressztűrő képességeinek megfigyelésére, illetve a Magyarországon jellemző búzafajták molekuláris és biokémiai vizsgálatára. 1992-től az MTA Mezőgazdasági Kutatóintézet igazgatója, 2012-től az MTA Agrártudományi Kutatóközpont főigazgatója.

Hivatásuk a mezőgazdaság

Jánossy Andor (Szombathely, 1908 - Budapest, 1975)

Agrármérnök, agrobotanikus végzettséggel rendelkezett, 1956-ban kapta meg a mezőgazdasági tudomány kandidátusa tudományos fokozatot, 1965-ben pedig a mezőgazdasági tudomány doktora címet. 1970-től a Magyar Tudományos Akadémia tagja.

1944-től haláláig aktív kutatómunkát végzett, amelynek eredményeképp jelentős szerepe volt a korszerű növényfajta-kísérletezésben illetve növénynemesítés módszertanának kidolgozásában.

Hivatásuk a mezőgazdaság

Mechwart András

Az 1800-as évek végén a Ganz-gyár akkori vezérigazgatója, Mechwart András kezdett el a mezőgazdasági munkagépek fejlesztésével foglalkozni. A magyar mérnökökkel együttműködve elsődleges cél a talajművelő / szántó gépek fejlesztése volt.

Néhány évtized múlva a törekvés beigazolódott, hiszen a Ganz-gyár nagy sikereket ért el a gépek értékesítéséből.