Tegyél a környezetért: Vásárolj hazai termelőktől!

Kézenfogva a környezettel

A zsíros kenyér mellé nagyon finom a lédús piros paradicsom, vagy a harsogva roppanó vöröshagyma. De tudtad, hogy az is előfordulhat, hogy ezek a finomságok már több ezer kilométert „utaztak”, míg a tányérodra kerültek?

Amikor a szüleitek gyerekek voltak, még elképzelhetetlen volt, hogy télen epret vagy akár dinnyét lehessen kapni a szupermarketben. Ma már egész évben, évszaktól függetlenül lehet szinte bármilyen zöldséget és gyümölcsöt vásárolni. Ez egy nagyon jó lehetőség, hiszen megkóstolhatjátok távoli országok egzotikus terményeit. Ugyanakkor előfordul, hogy a Magyarországon is megtermő zöldségeket és gyümölcsöket az áruházak polcairól kiszorítják a külföldről érkező import áruk. Ha az élelmiszerek vásárlásánál nem figyeltek azok származási helyére, akaratlanul is károkat okoztok a magyarországi termelőknek.

Ha fontos a családotok számára, hogy amit esztek, az egészséges és friss legyen, akkor válasszatok hazai termékeket. Manapság nem ritka, hogy egy átlagos élelmiszer több ezer, nem ritkán több tízezer kilométert utazik, míg egyik országból a másikba, vagy esetleg egyik földrészről a másikra vándorol. A szállítás, többek között a hatalmas mértékű széndioxid kibocsátás, súlyosan terheli környezetünket. Ha helyben termelt, hazai zöldségeket és gyümölcsöket vásároltok, akkor sokat tesztek a környezet felesleges terhelésének csökkentéséért.

 Hogyan védhetitek a vásárlás során a környezetet?

- Ha a családdal vásárolni mentek, keressétek a helyi termelésű árut. Ma már mindenhol fel kell tüntetni, honnan származik a termék. Ha mégsem találjátok ezt a címkét, nyugodtan megkérdezhetitek az eladótól.

- Törekedjetek arra, hogy leginkább helyben termelt vagy előállított áru kerüljön a család bevásárló kosarába. Ezzel több szempontból is jót tesztek. Először is, minél kevesebbet szállították az adott árut, annál kevesebb környezetszennyezés járt vele együtt. A termék megvásárlásával támogatjátok a helyi ipart, és a helyi termelőket. A helyben termelt zöldség és gyümölcs még egészségesebb és finomabb is lehet, hiszen nagyobb valószínűséggel szedték frissen, érett, vitamindús állapotban. Gondoljatok csak bele! Minél messzebbről kerül az asztalunkra a gyümölcs, annál zöldebben kellett, hogy leszedjék. Ha mindezekre figyeltek, megtettétek az első lépéseket a környezettudatos életmód felé…