Élet a tanyán – Szakács család

Élet a tanyán

A nyíregyházi Szakács család már hosszú évek óta foglalkozik gyümölcstermesztéssel. Tiszadobon található gazdaságukban pirosribizli, feketeribizli, meggy, cseresznye, őszibarack, körte, dió, és alma terem. Tavasztól őszig sok a dolog, ilyenkor a legkisebbek is kiveszik a részüket a munkából. Most bepillantást engednek nektek az életükbe!

A nagyszülők, Éva néni és Béla bácsi kint élnek egy házban a tiszadobi gazdaságban. Roland, Béla bácsi fia, intézi a gazdaság ügyeit, Nóra a felesége, egy német cégnél dolgozik. A gyerekek, Linda és Vince már 9 éves iskolások, és nagyon szeretnek kint lenni a gyümölcsösben.

A családnak két kutyusa is van, Tacsi és Dömpi. Itt épp Tacsi kukucskál ki a virágok közül.

A gyümölcsgazdaság területe 150 hektár. Ez mekkora hely? Azt képzeljétek el, hogy 1 hektár egy 100×100 méteres területnek felel meg. A hektár mértékegységet használják leginkább a mezőgazdaságban a földterület nagyságának meghatározásában. A Szakács család gyümölcsgazdasága olyan nagy, hogy gyalog nehéz bejárni egyik végétől a másikig. Ha valahova gyorsan kell odajutniuk, felülnek a quad-ra, és már indulnak is. Vince itt épp az almafák között csücsül a quad-on.

Persze a quad-ot felnőttek vezetik. Béla bácsi itt épp a virágzó cseresznyefákat ellenőrzi.

Roland már a fák virágzásakor látja, hogy milyen termésre számíthat. Persze addig, míg a virágból gyümölcs lesz, rengeteg dolog (szárazság, viharok, jégeső, szél) befolyásolhatja, hogy végül mennyi termés lesz a fákon.

Linda és Vince apukájuktól és nagypapájuktól tanul a legtöbbet a gazdasági munkákról. A gazdaságban tett közös séták alkalmával egyre több dolgot sajátítanak el a gyümölcstermelés rejtelmeiből.

Persze nem csak tanulásból áll az élet! Pihenésképp lehet a barátokkal pitypangot fújni!

Legközelebb elmeséljük nektek, milyen nagy problémát okozott a Szakács családnak a kora tavaszi rossz idő.