Miért kukacos a cseresznye?

Magtól a termésig

Ugye veletek is előfordult már, hogy cseresznyeevés közben kukacos gyümölcs került a kezetekbe? Most elmeséljük, hogy kerül a kukac a cseresznyébe!

A kora nyári finomság egyik legveszélyesebb károsítója az Európai cseresznyelégy, ami egy fekete-mintás szárnyú rovar. Ez légyfajta okozza a cseresznye és a meggy kukacosodását.

A cseresznyelégy a talajban megbújva telel át, amikor a cseresznye már sárga kis bogyó, és ezzel egy időben kezd el a cseresznyelégy rajzani. A veszélyt a nőstény cseresznyelégy jelenti, ami tojócsöve segítségével a cseresznyehéj alá helyezi petéit. Ezekből kel ki a nyű, az belerágja magát a cseresznyébe. A „kukac”, amit a gyümölcsben találtok, az valójában ez a nyű, melyből kifejlett korában a cseresznyelégy lesz. A nyű a cseresznye magja körüli gyümölcshúst eszi. Ha már eleget evett, kifúrja magát a gyümölcsből, és lepottyan, és befúrja magát a földbe. Ott bebábozódik, és ott telel át. Amennyiben a tél rendkívül enyhe volt, a bábok még egy telet a talajban maradhatnak, mert hideg szükséges hogy a bábból kifejlődjön a cseresznyelégy. A kifejlett legyek kb. fél centiméter hosszúak, szárnyuk keresztben csíkos és a hátukon sárga folt található. Tavasszal újra útra kelnek lerakni a petéit.

Hogy lehet a cseresznyelégy ellen védekezni? A legyek a sárga színű még borsóméretű cseresznyéket keresik, a sárga szín vonzza őket. Ezt a tulajdonságukat kihasználva működik a ragadós sárga színcsapda. A színcsapda egy különleges ragasztóval bevont sárga lap, melyet még a cseresznye sárgulása előtt ki kell helyezni a fára, hogy hatékony legyen!