Mit csinál a kultivátor?

Dübörögnek a gépek

Ennek a furcsa nevű talajművelő gépnek nagyon fontos feladata van a földeken. Most ennek a masinának a működésével szeretnénk megismertetni benneteket.

A kultivátorozást az elvégzendő munka alapján lehet csoportosítani. Megkülönböztetünk szántóföldi és sorközművelő kultivátorokat.

A szántóföldi kultivátoroknak véső vagy lúdtalp alakú művelő-eszközei vannak. Jól használhatók a vetés előtti talaj-előkészítésére. Művelési mélységük 8–20 cm között változtatható.

A sorközművelő kultivátorok mereven rögzített szárnyas művelő-eszközökkel vannak felszerelve. A széles sorközű kapás növények sorközeinek művelésére használhatók. Művelési mélységük 5–10 cm között változtathatók. Elsősorban a kapásnövények, például a kukorica és a napraforgó termesztésében van nagy szükség a sorközművelő kultivátorok használatára. Nagy esőzések után a talajok eltömődhetnek, a növények szenvednek, hiszen a levegőtlen talajból nehezen tudják felvenni a növekedéshez szükséges tápanyagokat. A talajszellőztetés ezért különösen fontos. A kultivátorral végzett munka nagyon hasznos, egyik feladata a gyomnövények kivágása, de szerepet játszik még a talajlevegőzés elősegítésében, és az altalaj víztartalékainak megőrzésében is.

A kultivátorokon a művelő-eszközön egy keretre van felrögzítve egymás melletti kapafejek sora. Vontatása közben vízszintes irányban elmetszi a talajt, kissé megemeli, és a rögöket is felaprítja. Elsődlegesen lazít, kisebb mértékben porhanyít, és keveri a földet. A talaj szerkezetét nem rombolja, alig-alig porosít. Ha a kések kellően élesek, nagyon hatékonyan irtja a fiatal gyomnövényeket.