A rázógép szerepe a gyümölcs betakarításban

Dübörögnek a gépek

Gondoltátok volna, hogy nem ugyanúgy szedik le a meggyet a piacon vásárló emberek számára és a konzervipar részére? Képzeljétek el, hogy az érett gyümölcsök betakarításánál („leszüretelésénél”) is igénybe tudják venni a gazdák a gépek segítségét. Hogy ne kelljen szemenként leszedni az apró gyümölcsöket, a rázógépet használják a munkához.

A rázógépek nagyon meg tudják könnyíteni a gyümölcs leszedését. Ahelyett, hogy fel kellene menni a létra tetejére és kézzel szedni a gyümölcsöt, egy gép vállalja magára a munka oroszlán részét. Egy erős fogókarral rámarkol a fa törzsére és erősen rázni kezdi azt. Előtte már kifeszítettek a fa alá egy széles ponyvát (szakszóval ’ernyőt’), hogy a rázás során belepotyogjon a sok lehullott gyümölcs. Sok gyümölcsfajtánál a betakarításánál jól alkalmazható a rázógép, ugyanis vannak olyan gyümölcsök, amelyek csak kicsit sérülnek a rázás során, így alkalmasak arra, hogy a piacra kerüljenek. A cseresznye és a meggy szüreténél azokat a gyümölcsöket, amelyeket piacokra, áruházakba szánnak, kizárólag kézzel takarítják be. A rázógépes betakarítás a feldolgozóiparnak szánt gyümölcs esetében jöhet szóba. Ilyenkor sérülhet a gyümölcs, de nem baj, mert ha lekvár, gyümölcslé vagy egyéb feldolgozott termék lesz belőle, akkor nem baj, ha kicsit sérült a gyümölcs.

A rázógéppel való gyümölcsszüret sokkal gyorsabb, mint a kézi betakarítás, de sajnos itt is vannak veszteségek. Előfordul, hogy sok gyümölcs mellépotyog, vagy hogy éretlen gyümölcsöket is leráz a gép.

Ha kíváncsiak vagytok, hogy működik egy rázógép a gyakorlatban, kattintsatok ide, és nézzétek meg a kis videót.