Kapor – egy igazi fűszer a kiskertből

Magtól a termésig

Sokan írtátok már, hogy szép nagyra nőtt a kapor a kertetekben. De tudjátok, hogy honnan származik ez az ételeknek egyedi ízt varázsoló növény? És tudjátok, hogy mi mindent ízesíthettek vele? Most elmondjuk nektek.

A kaprot Magyarország egyes helyein nevezik még kerti köménynek, vagy uborkafűnek is. A kapor az ernyősvirágúak családjának tagja, és akár 40-100 centiméteresre is megnő. Nincs szüksége különleges „bánásmódra”, igénytelen növény, tápanyagban szegény talajon is jól fejlődik. A tapasztalt gazdák sokszor sárgarépa és uborka közé vetik a kaprot. A kapor rengeteg illóolajat tartalmaz, ettől lesz a növénynek az a jellegzetes íze, amit ti is jól ismerhettek már.

A kapor virága fehér, vagy sárgás színű. Júliusban szokott megjelenni, és ebből fejlődik ki a növény termése, a kapormag. Leggyakrabban mégsem ezt, hanem a kapor levelét használják az ételek ízesítésre.

A kapor nagyon régi fűszer, nevét már a Bibliában is említik. A növény állítólag óriási értéket képviselt, nemcsak ízesítésre használták, hanem a belőle nyert illóolajból értékes masszázsolajakat készítettek. Európában a középkortól kezdték használni fűszerként, teafűként.

A friss kapor levele hamar fonnyadásnak indul, de ha vizes konyharuhába tekeritek, akkor a hűtőben sokáig eláll, sőt még a fagyasztást is jól viseli. A főzés végén szokták az ételhez adni, hogy se a színét, se az aromáját ne veszítse el.

Ahogy már említettük, a kapor népies neve uborkafű, mivel a finom ízén kívül tartósító hatása is van, így nagyon sok ecetes savanyúságot lehet vele fűszerezni. De kísérletezhettek ti is nyugodtan a kaporral. Ha nagyon apróra összevágjátok a levelét, és összekeveritek vajjal, nagyon finom fűszervajat készíthettek belőle. Akár olívaolajba, akár ecetbe áztattok néhány napra egy csokor friss kaprot, ízletes salátaöntetet alkothattok belőle. A kapor magját is fel tudjátok használni, jellegzetes íze az édesköményhez hasonlít. Bele lehet keverni sütés előtt a kenyér tésztájába, lehet tenni a savanyúságba is.

A friss kaporból készíthettek teát is. Forrázatok le egy marék kaporlevelet, majd 15 perc után szűrjétek le. Ízlés szerint rakhattok hozzá mézet, vagy cukrot is. Nagyon jó nyugtató hatása van, ha nehezen tudtok elaludni, ez a tea biztosan segíteni fog!