A téli fagy hatása a nyári termésre

Élet a tanyán

Emlékeztek még a nyíregyházi Szakács családra, akik már hosszú évek óta foglalkoznak gyümölcstermesztéssel? Tiszadobon található gazdaságukban pirosribizli, feketeribizli, meggy, cseresznye, őszibarack, körte, dió, és alma terem. Sajnos az idén olyan erős fagyok voltak tavasszal, hogy a gazdaságuk jövőjét át kellett gondolniuk…

A téli fagyok nagyon nagy kárt tudnak okozni a virágzó gyümölcsfákon. Idén a hideg idő sokáig kitartott, még március közepén, április elején is voltak fagyos napok. Ezt a zimankót legrosszabbul az őszibarackfák tűrték Szakácsék gazdaságában. Annyira keményen érinti a cudar idő az őszibarackot, hogy fel kell számolniuk az egész területet, amin eddig őszibarack volt, ami 33 hektár.

Tavasszal a család már látta, hogy a fákat nagyon megviselte a tavasz végi hideg időjárás. A fák teteje még picit kizöldült, de ha közelebb mentek hozzá, látszott, hogy már nem sok élet van a fákban, teljesen elszáradtak. Sajnos 2007 óta minden évben volt pár különösen hideg téli nap, amikor -18, -20 fok is előfordult a gazdaságban. Ez mindig kárt tett az őszbírack termésben, de a fák a folyamatos, több éves stresszt nem tudták kiheverni.

A Szakács család úgy döntött, hogy felszámolja a barackost, és helyébe új gyümölcsfajtákat telepítenek. Ez azonban nagyon sok munka. Az összes fát le kell gallyazni, ki kell tuskózni, gyökerestől ki kell szedni, majd újraművelni a területet.  Az újratelepítés is sok idő, és ez rengeteg árbevétel kiesést jelent a gazdaság életében, hiszen 4-5 év múlva fog teremni bármi, amit ültetnek. A kivágott fákat viszont tűzifaként tudják majd hasznosítani

Roland most azon munkálkodik, hogy megfelelő facsemetéket találjon az őszibarackok helyére. Valószínűleg meggyet vásárolnak majd, de erről később részletesen beszámolunk.