Öntözés okosan - csepegtető rendszerrel

Élet a tanyán

A Szakács család birtokán a gyümölcsfákhoz az egyik legmodernebb technológiával juttatják el az éltető vizet. A csepegtető öntözőrendszerrel minden egyes fát külön lehet öntözni. Ez azért is különösen lényeges, mert, ahogy már ti is megtapasztalhattátok, víz a növények életében is nagyon fontos szerepet tölt be. Egyik fő alkotórészük, a tápanyagok szállítója, ráadásul ilyenkor nyáron, mint hűtőközeg tölti be a feladatát a növényeknél.

Az elmúlt években már megtapasztalhattuk, milyen szélsőségessé vált időjárásunk, és az évi csapadékátlagokat figyelembe véve egyre aszályosabb nyarak követik egymást. Sajnos a növények minél hosszabb időt töltenek vízhiányos állapotban, annál rövidebb idő áll rendelkezésükre, hogy egészséges, minőségi, érett termést hozzanak. Ezért van szükség a megfelelő vízpótlásra.

A Szakács család még 15 évvel ezelőtt építette ki gazdaságukban a csepegtetőrendszert. Az országban akkoriban az elsők között voltak, akik alkalmazták a rendszert, és így minden egyes fát külön tudtak öntözni.

Ez az öntözési mód a növényi vízigény kielégítésének egyik legjobb módja. A csepegtető öntöző rendszereknek van a legkisebb víz- és energiaigénye és felhasználása. Itt a legkevesebb a rendszer által kijuttatott víz párolgási vesztesége. Ezek a csepegtető rendszerek kis vízadagokkal közvetlenül, szinte a növény szárához, gyökeréhez csepegtetik a vizet, illetve a vízben oldott tápanyagokat. Ide kattintva ti is láthatjátok a rendszer működését a gyakorlatban.