Görögdinnye - a legfinomabb nyári hűsítő

Magtól a termésig

Bár már június közepén lehetett kapni a piacokon, azok a görögdinnyék még messziről érkeztek hozzánk. A hazai termésre egy kicsit tovább kellett várni. Ti is tapasztalhattátok a saját kertetekben, hogy idén minden kicsit később érik. Sajnos komoly lemaradást kellett ledolgozniuk a melegigényes zöldségeknek és gyümölcsöknek, köztük a dinnyének is, mert a tavaszi időjárás nem volt ideális a növekedéshez.

A görögdinnye a tökfélék családjába tartozó, Afrika déli részéről származó növényfajta. Magyarországon ötezer hektáron termesztik. Az itthon termesztett dinnyék szinte kizárólag hosszabb termesztési idejű (3-4 hónap) dinnyék. Ezek jól bevált fajták, jó a hozamuk, finomak, édesek. A termés alakja igen eltérő lehet: a gömbtől, a megnyúlt hengeres formáig változhat. Egy-egy termés tömege 2–15 kg. Héja 1–2 cm vastag, húsa pedig sárga, világos rózsaszínű, vagy piros. Héjának színe a világoszöldtől a feketés zöldig árnyalódhat. A dinnye felülete sima, de rajzolata lehet csíkozott, márványozott.

A dinnye kifejezetten melegigényes növény, amely különösen érzékeny a hidegre. Ezért az idei hűvös, esős és kevés napsütést hozó május miatt sokan aggódtak, lesz-e igazi finom dinnye? Szerencsére a nyár további része mind melegben, mind napsütésben kárpótolta a gazdákat. A dinnyetermésnél a hideg mellett a másik legnagyobb problémát a nem megfelelő beporzás jelentheti. Ha van is elég méhecske, akkor sem garantált a megfelelő beporzás: ha a késés miatt máskor virágzik be, mint amikor a méhek szeretnek kint lenni, akkor dinnyefélék termése akár 60-70%-kal, csökkenhet. Ha nyáron sok csapadék hullik és alacsony a hőmérséklet, akkor késik a dinnyeérés. Ilyenkor a termés héja megvastagszik, színe tompul, íze kevésbé élvezhető.

A dinnyét leginkább a nagy melegben esszük szívesen. Finoman hűsítő, édes íze miatt kedveljük. Víztartalma 90-95%, így ha dinnyét esztek, akkor a szervezet folyadékpótlásáról is gondoskodtatok.