Lepkecsalogató kert

Kézenfogva a környezettel

Ha van otthon kertetek, és szerettek gyönyörködni a színpompás pillangókban, akkor egy kis kertészkedés után akár nektek is lehet saját lepke-kertetek. Ha a nektárt adó növények mellett a lepkék saját tápnövényeiket is megtalálják a kertetekben, akkor valószínűleg meg is fognak telepedni nálatok. Ez pedig egy igen izgalmas kaland kezdete lehet, hiszen így lehetőségetek adódik a petétől a kifejlett pillangóig nyomon tudjátok követni ennek a csodaszép rovarnak az életét.

Lepkéket csak akkor tudtok igazán a kertetekbe csalogatni, ha megfelelő életteret tudtok biztosítani számukra. Lehet, hogy azt gondoljátok, hogy nincs szükség semmilyen trükkre, mert a természet úgyis megteremti a táplálékukat. De lepkefajonként más és más tápnövényt igényelnek a hernyók, és a kifejlett imágók is. Ráadásul a füves kertben jól éhen maradnak. Ezért ha akár csak egy kis területen virágokat ültettek a kertbe, és hagyjátok egy picit „elvadulni” a növényzetet, máris tárt karokkal várhatjuk a lepkéket a hernyóktól roskadozó levelekre. Minél több virágzó bokor, lombhullató fa, gyógy- és fűszernövény van a kertben, annál biztosabb, hogy saját lepkecsaládotok lesz.

A napos kertet nagyon szeretik a pillangók, mert a napfényben hamarabb felmelegszik a testük a repüléshez. Legyen számukra egy kis éjszakai menedékhelyet, hogy átvészeljék a hideget és elbújhassanak a ragadozók elől. Erre a célra megfelel akár egy kis kupac avar, vagy a bármilyen repedés-mélyedés a falakon, a kövek között.

A pillangók párzás után „fészket” keresnek a petéik számára, olyan helyet, amely utódainak táplálékot és nyújt, és megfelelő rejtekhelyet biztosít. A legtöbb lepkefaj lárvája a nagy csalán lombján nevelkedik. Ha a kertben meghagytok egy csalános részt, ezzel elősegítitek a betelepülésüket.

És persze az sem árt, ha beszereztek néhány igazi lepkecsalogató növényt. Ezek legyenek erős illatúak, élénk színűek, nektár dúsak. A mi tippjeink: nebáncsvirág, petúnia, rézvirág, szegfű, őszirózsa, nárcisz, zsálya és levendula.