Paprika – Az igazi vitaminbomba

Magtól a termésig

Az ezerszínű paprika az egyik legjobb vitaminforrásunk a nyáron. Elkészíteni is rengeteg féleképp lehet: a paprika nyersen, sütve-főzve, szárítva és porrá őrölve egyaránt finom. Szabadföldön termesztve június közepétől ősz végéig található meg a kertekben, szárítva viszont egész évben kapható.

A paprika - sok más zöldségfajtával együtt - Amerikából származik. Nagy felfedezőútjai során Kolumbusz Kristóf ismerte fel ennek a zöldségnek a nagyszerűségét, és hozta magával Európába. Eleinte még csak dísznövényként tartották, de Törökországban már hamar elkezdték fűszerként használni.

Hazánkban Szegeden kezdték termelni a paprikát, és igen hamar nagy népszerségre tett szert.  Magyarországon a TV paprika megnevezés többféle paprikafajtát takar, nevezzük lecsó-, magyar-, étkezési-, fehérpaprikának. A legkedveltebb paprikafajtánk héja sárgásfehér vagy pirosas, húsa vékony, íze édeskés, jellegzetes. Magas a C-vitamintartalma, ezen kívül A- és B-vitaminokat is tartalmaz. Sokféleképpen felhasználható: ehető nyersen szendvicsek mellé, lehet saláta összetevője, készülhet belőle lecsó vagy töltött paprika.

Ha paprikát vásároltok, akkor olyat válasszatok, ami tapintásra kemény, és a zöldség húsa ránctalan. A régóta leszedett paprika a tárolás során megfonnyad. Ha kicsit foltos a paprika az származhat napsütéstől vagy apróbb kártevők szívogatásától, de ezek az ízt és az élvezetet nem igazán befolyásolják. Ha a foltok viszont szürkések, puhák, összefolyóak, azok lehetnek gombabetegség jelei, az ilyen paprikát inkább ne vegyétek meg. Ha hazaértek tegyétek hűvös helyre. A hűtőszekrény enyhén hűtött rekeszében papírzacskóban 3-4 napig is eláll.

Tudtátok, hogy…

- Szent-Györgyi Albert hazánkban termett paprikával végzett kísérletei nyomán kapta meg a C-vitamin előállításáért járó Nobel-díjat?

- Mit jelent a TV szó a paprika szó előtt? A TV paprika megnevezés többféle paprikafajtát takar, a rövidítés jelentése: tölteni való. Rizzsel, sajttal vagy hússal tölthetitek meg a paprikát, és ha valami mártással leöntitek, és a sütőben megsütitek, könnyű vacsorát készíthettek a családnak.