Az eső szerepe életünkben

Földünk, életünk

Szerencsére pár napja megnyíltak az ég csatornái és frissítő eső hullott a régóta szomjazó földekre. Szükség volt már az üdítő nyárvégi csapadékra, a növények már nagyon várták az éltető vizet. Ti tudjátok, hogyan alakul ki az eső?

Az eső azon kívül, hogy a Földön található élet alapvető fenntartója, fontos szerepet játszik a víz körforgásában. Ez azt jelenti, hogy a tengerek, tavak, folyók folyamatosan párolognak. A belőlük elpárolgott víz felhőkbe tömörül, majd visszahullik a felszínre. Innen aztán a patakok és folyók segítségével jut vissza a kiindulási helyére.

Tulajdonképpen a csapadék a levegőben levő vízpárának a megjelenési formája. Az eső nem más, mint a csapadék egy formája. Különálló vízcseppekben hullik le a Földre a felettünk található felhőkből. Érdekes módon azonban nem minden esőcsepp éri el a felszínt, van, amelyik elpárolog, mialatt a leesik. Ez a gyakran előfordul a meleg és száraz sivatagi területeken.

Az eső nagyon fontos természeti jelenség, befolyásolja a növényvilág kialakulását, és azt, hogy mit lehet termelni egy adott ország mezőgazdaságában.  Ahogy otthon a kiskertjeitekben is megfigyelhettétek, a növényeknek a fejlődési szakaszukban általában bőséges csapadékot igényelnek. Persze a túl sok esőzés sem jó, hiszen megemeli a talajvíz és a folyók szintjét, ez pedig igen veszélyes lehet a folyóparti falvakban és a városokban lakók életére. Emlékezzetek vissza, milyen nagy áradás volt nyár elején, Magyarországon a sok eső miatt!

Sajnos az emberek által okozott folyamatos környezetszennyezés is befolyásolhatja az esőzések gyakoriságát és állapotát. Ennek eredménye lehet, hogy savas eső hullik, vagy egyes területeket több hónapos aszály sújt.