Földikutya – egy aranyos ősmagyar kisállat

Földünk, életünk

Hallottátok már valaha ezt a nevet? A földikutya nem egy kutyafajta, hanem a vakondhoz hasonlóan, egy föld alatt élő emlősállat. A földikutya viszonylag kis testű, alig 20 cm hosszúságú kis rőtbundás állat. Hatalmas kiálló metszőfogai vannak, és akárcsak a többi föld alatt élő állat, a földikutya is vak. A szeme helyét, a szemgödör fölött folyamatos szőrrel fedett bőr borítja. És hogyan tud így tájékozódni? A föld alatt található labirintusokban, üregekben a szaglása, és hőmérsékletet érzékelő sörtéi segítségével tud utat találni.

5 olyan, különálló faja van, amik a Kárpát-medencében alakultak ki és az egész világon csak Magyarországon fordulnak elő. A földikutya tápláléka növényi eredetű. Leginkább gyökerekkel és gumókkal táplálkozik. Erős fogai vannak, amik leginkább az üregek, utak kialakításában játszanak szerepet. Egy-egy járatrendszerének a végén található az élelmiszer raktár ürege, amibe folyamatosan gyűjtögeti a gyökereket, gumókat, hagymákat.

A földben hasonló túrásai vannak, mint a vakondnak, csak jóval nagyobbak. Úgy építi a járatait, hogy a talajt a fejével tolja maga előtt. Ha az extrém időjárás vagy a táplálékhiány nem kényszeríti, a földikutya soha nem jön elő a föld alól. Arról, hogy egyáltalán létezik, kizárólag a hatalmas túrásai alapján tudhatunk.

A Hajdúbagosi Földikutya Rezervátumban van a Magyarországon megmaradt földikutya populáció egyik legnagyobb élőhelye, ugyanis mára a földikutya teljes állománya alig 1000 példány. Mivel a természetes élőhelyei az ősgyepek területei a mezőgazdasági termelés terjeszkedésével nagyon visszaszorultak, ezért fokozott védelemre szorul.