Őszibarack – a lédús, édes kedvenc

Magtól a termésig

Miért őszibarack az őszibarack, ha már nyár közepén terem? Gondolkodtatok már ezen? A gyümölcs helyes elnevezése eredendően csak barack lenne. Ez azonban bonyodalmat okozna, mert a kajszibarackot is értjük rajta. Régen a barackok kora ősszel érő fajtáját hívták őszibaracknak, és később meg is maradt ez a neve, megkülönböztetésképpen a sárgabaracktól. A sima héjú őszibarackot nektarinként ismerjük, de sok helyütt Magyarországon még mindig "kopasz baracknak" hívják.

Az őszibarack az egyik legkedveltebb Magyarországon termő gyümölcsfajta, ami júniustól egészen szeptember közepéig folyamatosan jelen van a piacon. Elképesztően sok fajtája létezik, a világon körülbelül 500 őszibarack és 300 nektarinfajtát termesztenek. A legnagyobb különbség a fajtaváltozatok között, hogy sárga vagy fehérhúsú, maghoz kötött vagy magvaváló, illetve hogy a külseje kissé érdesebb, molyhos héjú, azaz "szőrös" vagy pedig hogy fedőszőr nélküli "kopasz" barack.

A gyümölcs valószínűleg Perzsiából származik. Európában először Olaszországba került, innen jutott el hazánkba is a 17. században. Nagyon hamar elterjedt és népszerűvé vált, hiszen mivel rengeteg fajtája létezik, ezért szinte bármilyen talajon sikeresen lehet termeszteni. Vannak szárazságtűrő, meszes és kevésbé meszes, vagy savanyú talajokra alkalmas fajták. Az őszibarack népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy nagy része (85-90%-a) víz, és ezért a nyári melegben nagyon jól oltja a szomjat. Lédús, finom édes, készíthető belőle leves, sütemény, kompót, lekvár.

Ha van a kertetekben őszibarackfa, akkor érdemes csak leszednetek a gyümölcsöt, amikor az könnyen elválik az ágtól, közepes erővel be lehet nyomni, és az illatától összefut a nyál a szátokban. Az őszibarack egyébként nemcsak ízletes, de nagyon egészséges is. A gyümölcsök közül az őszibarackban és a sárgadinnyében van a legtöbb A-vitamin, ami többek között a látásjavítást segíti elő.

+1 érdekesség

Tudtátok, hogy a nektarin csak héjában különbözik az őszibaracktól? A belsejében, beltartalmában nincs semmi különbség. A nektarint a természet véletlen játéka hozta létre, tulajdonképpen egy genetikai mutáció. Az új génmutációt hordozó fákat azután már a kertészek fedezték fel, és tenyésztették tovább. Az amúgy „szőrös” barackot termő fákkal is rendszeresen előfordul, hogy egy-egy kopasz gyümölcsöt is teremnek időként.