Friss fűszerek ősszel és télen is

Kézenfogva a környezettel

Nincs annál finomabb, mint amikor friss, a saját kertünkben megtermett fűszerrel tudjuk ízesíteni az otthon készített ételeket. A hűvösebb idő beköszöntével sem kell lemondanunk ezekről a zöld fűszerekről, csak elő kell készülnünk egy kicsit.

Ősszel és télen egy világos ablakpárkány is remek helye lehet az évelő vagy az egyéves fűszernövényeknek. Az ablakpárkányban egész ősszel-télen zöldellő kis kertecskét rendezhettek be magatoknak. Színes cserepekben tárolva a fűszerek üde színfoltjai lehetnek a lakásnak. Kipróbálhatjátok, hogy milyen a szobában termeszteni a bazsalikomot, majoránnát, rozmaringot, kakukkfüvet, tárkonyt, petrezselymet, zsázsát vagy metélőhagymát. Kertészeti áruházakban vagy nagyobb szupermarketekben juthattok hozzá a cserepes fűszernövényekhez.

Ha azonban nincs kedvetek már kertészkedni, akkor apró kis trükkökkel konzerválhatjátok a nyári fűszereket. Egy ilyen ötlet, hogy jégkockatartóban lefagyasztjátok a fűszereket. Ehhez először apró darabokra kell aprítani a fűszernövényt, majd a kis tartórészekbe tömködni. Egy kis vízzel engedjétek fel a végén, és máris mehet a fagyasztószekrénybe. A mélyfagyasztott zöldfűszereket egy évig tudjátok felhasználni levesekben, mártásokban, salátákban.

Ha nagyobb a kísérletező kedvetek, akkor a zöldfűszerek segítségével készíthettek aromás ecetet vagy olajat is. Az ecet és az olaj gyorsan és könnyen átveszi a fűszerek íz és illatanyagát. A friss fűszereket mossátok meg, hagyjátok megszáradni, majd rakjátok üvegbe. Öntsetek rá olajat vagy ecetet. Két hétig tartsátok napos, meleg helyen, és naponta rázzátok alaposan össze. Két hét múlva szűrjük le a fűszeres folyadékot, és máris kerülhet valami szép üvegbe az ínycsiklandó ízesítő. Dugaszoljátok le jól az üveg tetejét, és mehet sötét, hűvös helyre a spájzba. Ha szépen felcímkézitek, még karácsonyi ajándék is válhat belőle.