Denevér – Az éjszaka csendes vadásza berepül az ablakon?

Földünk, életünk

Denevérekkel gyakran találkozhattok lakóhelyetek környékén, akár nagyvárosban, akár kisebb településen laktok. Panellakóként leggyakrabban a korai denevér válhat szomszédotokká, mely az európai fajok között nagytermetű, egész testén selymes bundájú denevérfaj. Nemcsak faodvakban, hanem barlangok bejárati szakaszán található kisebb üregekben, repedésekben gazdag sziklafalak réseiben is megbújik.

Míg a fecskék a nappali égbolton vadásznak a rovarokra, addig a denevérek a sötétség leple alatt tizedelik a szúnyogokat, éjszakai lepkéket, vagy akár a kemény páncélú cserebogarakat is. És hogy látnak éjszaka? Ebben különleges, az emberi fül számára nem hallható „radarkészülékük” segíti őket. És biztos nem gondoltátok volna, de nagyon hasznos állatok is, hiszen a Balatonnál élő vízi denevérek minden egyes példánya májustól októberig mintegy hatvanezer szúnyogot fogyaszt el. Ha figyelmesen kémlelitek az eget, ár kora este, a szürkületben is megfigyelhetitek a denevérek parádés repülőtudását, amint üldözőbe veszik egy-egy áldozatukat. Táplálékszerző útján, a közönséges denevér 15 kilométerre is elbarangol, a pihenőhelyétől. Táplálékát röptében fogja és fogyasztja el.

Kellemetlen meglepetés lehet, ha a nyitott ablakon berepül a lakásba egy denevér. Hogy fordulhat elő ez? A fiatal denevéregyedek szeptember-október környékén válnak repképessé. Ez azt jelenti, hogy repülni már valamelyest tudnak, de még gyakorlatlanok szálláshelyük pontos meghatározásában. Előfordulhat, hogy tájékozódási hiba miatt választják a nyitva hagyott ablakot vagy ajtót lehetséges szálláshelynek. De az is előfordulhat, hogy a megvilágított ablakok előtt repkedő bogarak vonzzák a lakáshoz a denevéreket.

Mi a teendő, ha a denevér repült a szobába? Semmiképp se próbáljátok meg szabadkézzel megfogni, mert védekezésképp megharaphat benneteket! Először próbáljátok meg az ablakot-ajtót jó szélesre kitárni, hátha egyedül is megtalálja az utat. Ha ez nem sikerül, próbáljátok meg szülői segítséggel befogni. Vastag kesztyűben fogjátok meg, és úgy eresszétek szabadon. Ha napközben találtatok rá, akkor várjátok meg az elengedésével az estét. Addig rakjátok kartondobozba, amelyre vájjatok apó lyukakat, hogy az állat levegőhöz jusson. Ha a denevér valamilyen sérülést szenvedett (nem tud repülni, vagy csonttörést szenvedett), hívjatok állatvédelmi szakembert.

Tudtátok?

A denevért egyes tájakon szárnyasegérnek, tündelevénynek vagy bőregérnek is szokták nevezni a végtagjai között szárnyszerűen kifeszülő hártya miatt, melynek segítségével tud a magasba emelkedni.