Alma – az ősz mosolygós gyümölcse

Magtól a termésig

Ugye ti is szeretitek ezt a finom hol savanykás, hol édes őszi gyümölcsöt? Képzeljétek el, hogy ezt a fákon, sok helyen még most érő finomságot tartják az egyik legegészségesebb gyümölcsnek. Tudományos kísérletek igazolták, hogy az alma gyógyító vagy megelőző hatású lehet a legelterjedtebb betegségek esetében. Gyógyhatását a benne lévő ásványoknak köszönheti, amelyek az emésztési rendszerre hatnak. Fontos továbbá a héja is, amely segíti a belek tisztítását.

Ráadásul egy alma elalvás előtt arra is jó, hogy ne forgolódjatok álmatlanul az ágyatokban. Végül a fogápolás hatásos kiegészítője, ha étkezések után elropogtatunk egy almát: a rágáskor tisztítja a fogak közeit, persze nem olyan hatásosan, mint a fogkefe.

A világon az almának mintegy hétezer nevesített fajtája ismeretes. A legismertebbek ezek közül itthon a Jonatán, a Golden, a Starking, az Idared, és a Jonagold. Többféle formájú (kerek, hosszúkás), és színű (piros, zöld, sárga, ezek keveréke) alma létezik. Ízük fajtánként változik, a savanykástól a mézédesig bármilyen lehet.

Ha almát vásároltok, válasszátok az érett, ám még kemény darabokat! A gyümölcs héja legyen mindig sima és feszes. Otthon az alma remekül tárolható a gyümölcsös kosárban vagy tálban, de azért arra figyeljetek, hogy ne tartsátok túlfűtött helységben, mert csak így őrzi meg finom zamatát. A gyümölcsös standokon gyakran láthattok szépen kifényesített darabokat, ám ezek hamarabb tönkremehetnek viaszos védőburkuk hiányában.

A különböző fajták két fő kategóriába tartoznak: vannak a nyers fogyasztásra alkalmas étkezési almák és a főzéshez, befőzéshez való almák. Nyersen, ha kockára vágjátok, kerülhet gyümölcssalátába, főzve gyümölcslevest készíthettek belőle, vagy kompótot, de téli befőttnek vagy lekvárnak is kitűnő csemege. Persze a legfinomabb a belőle készült almáspite, aminek a tölteléke a cukros fahéjjal ízesített almareszelék.