Almás pitét saját kézzel!

Kézenfogva a környezettel

Az ősz egyik legfinomabb édessége az almás pite. Ezerféle elkészítése módja ismert a sütinek, de mi most egy olyat osztunk meg veletek, ami ti is el tudtok készíteni otthon egy kis segítséggel. Ha a lisztet fél kiló gluténmentes liszttel helyettesítitek, akkor liszt-érzékenyek is fogyaszthatják, a végeredmény így is-úgy is tökéletes…

Hozzávalók a tésztához:
50 dkg liszt
25 dkg vaj
2 tojás
6 evőkanál cukor
1 sütőpor
2 vaníliás cukor, ha szükséges, még egy kevés tej.

Hozzávalók a töltelékhez:
kb. 2 kg alma
ízlés szerint cukor és fahéj.

Keverjétek össze a tészta alapanyagait, majd osszátok két részre. Ha nagyon száraz lett, vagy morzsalékos, egy pici tejet öntsetek hozzá.

Az almákat meg kell pucolni, és nagy lyukú reszelőn, lereszelni. A reszelt almához adjátok hozzá a cukrot és a fahéjat.

Kérjetek a szüleitektől egy sodrófát, és nyújtsátok ki a tészta egyik felét. Ezt rakjátok be egy kilisztezett tepsi aljára, majd terítsétek el rajta a reszelt, cukrozott, fahéjas almát. Ezután nyújtsátok ki a tészta másik felét is, és ez kerülhet az almás töltelék tetejére.

A tetejét kenjétek meg egy kis tojássárgájával, majd tegyétek 180 fokos, előmelegített sütőbe. Körülbelül fél óra alatt meg is sül. Fogpiszkálóval érdemes ellenőrizni, hogy valóban készen van. A tűzhelynél végzett munkánál mindig kérjétek felnőtt segítségét, nehogy megégessétek a kezeteket!