Miért színesednek ősszel a falevelek, és aztán miért hullnak le?

Földünk, életünk

Az őszi erdőben sétálni gyönyörű élmény. A fák levelei sárgán, vörösen, rozsdabarnán pompáznak. Majd ahogy közeledik a hideg, egy idő után le is hullnak. De honnan tudják a fák, hogy ősz van, és itt az ideje a lombhullásnak?

A levelek tavasztól őszig zöld színűen csücsülnek az ágak végén. A zöld színt a klorofilltól kapják, amely egy olyan anyag, amely elnyeli a napsugárzás energiáját. A növényekben megtalálható még két sárgás színű vegyület is, az egyik a karotin (narancsszínű) a másik a xantofill(sárga színű). Tavasztól őszig a klorofill zöld színe általában elfedi a sárgás-narancsos színeket. De ilyenkor, októberben már kevesebb a napsütés, ezért a klorofill szép lassan elkezd lebomlani. Helyette a karotin és a xantofill marad csak meg a levelekben, amitől azok szép sárgává válnak. Ahogy egyre hűvösebb lesz az idő, a hideg hatására egy harmadik vegyület is megjelenik a levelekben, ez pedig az antocián. Ez okozza a gyönyörű piros-lilás színárnyalatokat és egyben védi a növényt a káros napsugárzástól. Minden fa más és más színben pompázik, de képzeljétek el, hogy vannak a világnak olyan tájai, ahol nem jellemző a nappalok rövidülése és az éjszakai lehűlés. Ezeken a helyeken nem is színesednek a levelek, hanem zölden hullnak le.

Tényleg, és azt tudjátok, hogy miért hullnak le a falevelek? Ősszel, ahogy megváltozik az időjárás, a nappalok egyre rövidebbek, az éjszakák pedig egyre hűvösebbek lesznek, a növények is felkészülnek a télre. A fák, hogy ne maradjanak tápanyag nélkül a zord időben, ősszel a levelekből a levélnyélen keresztül a szárba, az idősebb fás részekbe és a gyökerekbe juttatják az összes tápanyagot. A folyamatos párologtatáshoz a leveleknek a gyökérzet segít abban, hogy vizet vegyen fel a talajból. De mivel télen a talaj igen fagyos, a gyökér csak kevés vizet tud felvenni. A levél viszont azt a kis vizet is gyorsan elpárologtatná, és hamar elszáradna. Van még egy fontos oka, hogy a levelek lehullnak… Gondoljátok el, mi történne, ha a levelek rajta lennének a fákon a nagy téli hóesésben? Valószínű, hogy a levelek felfognák a havat, a hó súlyától pedig letörnének az ágak…A legelső fa, amelyik elhullajtja a levelét – a gesztenyefa. Amelyik a legtovább tartja, az a tölgyfa.