Új fák telepítése Tiszadobon

Élet a tanyán

Talán emlékeztek rá, hogy beszámolunk arról, milyen fagykárok érték a Szakás család barackosát Tiszadobon. Most az ősz beköszöntével, elérkezett az idő, hogy újraműveljék a területet. Ehhez először az összes régi barackfát le kell gallyazni, ki kell tuskózni, valamint gyökerestől ki kell szedni. Ez hatalmas munka, és sajnos elég szomorú látvány, ahogy a kidöntött fák egymás mellett hevernek.

Mielőtt megérkeznek az új facsemeték, újra kell művelni a területet. A földet mélylazítással átmozgatják, melynek az a célja, hogy kiváló minőségű földbe kerüljenek majd az új fácskák. Ezután egy térhálós rendszerrel meghatározzák a facsemeték pontos helyét, kialakítják a megfelelő távolságot.

Ekkor érkezik egy nagy munkagép és gödröket fúr a földbe. Az előkészített gödrökbe trágya kerül, majd jöhetnek a facsemeték az előkészített, tápanyagban dúskáló helyükre. Mielőtt téli álomba merülnének, még kapnak egy gombás kezelést, hogy megússzák fertőzések-betegségek nélkül a kezdeti időszakot.

Az új facsemeték nagy része meggyfa, kisebb hányaduk alma. Jövőre, tavasszal visszatérünk Tiszadobra, és megnézzük, hogy cseperednek a fácskák.