Muskátli – így teleltessétek át a virágot!

Magtól a termésig

Nyári ablakok legékesebb dísze a gyönyörűen virágzó muskátli. Ám az ősz beköszöntével az első hidegebb éjszakák elhozzák a virágzás végét az erkélyeken, teraszokon is. Ez azt jelenti, hogy lassan el kell kezdeni a telelésre szánt növények előkészítését és behordását.

Ha nektek is van otthon muskátlitok, itt az ideje, hogy helyet keressetek nekik a téli álmukhoz. A muskátlik teleltetésére a legalkalmasabb egy világos és hűvös helyiség, ahol a hőmérséklet nem emelkedik 8 fok fölé. Ez azért fontos, mert ezen a hőmérsékleten a növény nem fejlődik tovább a tél folyamán, és így elkerülhető, hogy laza szövetű téli hajtások alakuljanak ki. Jó, ha a teleltető helyiség nem túl világos, de lehetőleg van ablaka. A társasházakban erre kiválóan megfelelnek a közös tárolók és a folyosók is, de csak akkor, ha a virágok kihelyezésével nem akadályozzátok a közlekedést. Szóval, ha a helyet már megtaláltátok, akkor elő kell készítenetek a növényt a telelésre. Ehhez először le kell vágnotok a nyíló virágokat, és az összes bimbót is, és le kell tépni a növény száraz, beteg, sárguló leveleit.

Ha futó muskátlitok van, azt vissza kell metszeni és tördelni, nagyjából 10-20 centiméterig. Így csak a tövek maradnak meg, ezeket a csonkokat kell átteleltetni. A téli álmukat alvó virágokat elég havonta egyszer-kétszer öntözni, csak annyira, hogy a föld ne száradjon ki teljesen. A növény szinte csak vegetál ebben az időszakban, tehát nincs szüksége bőséges öntözésre.

A tavasz beköszöntével majd fokozatosan kell visszaszoktatni a fényhez és a hőmérséklethez a növénykéket. Ültessétek friss földbe a töveket, kapjanak egy ébresztő tápoldatos öntözést, és ahogy megérkeznek a melegebb napok, újra kikerülhetnek majd egy napos helyre. A tavaszi éjszakai fagyok miatt csak óvatosan rakjátok ki a növényeket, mert a legyengült példányok pillanatok alatt elfagyhatnak egy hűvösebb reggelen.