Diószüret Tiszadobon

Élet a tanyán

A Szakács család már leszüretelte az idei diótermést. Sok szép dió érett, és mivel a diófák nem permetezettek, nem vegyszerezettek, így aki ebből eszik, az biztos lehet benne, hogy egészséges, bio diót fogyaszt.

A diószüret két részletben történik. Először meg kell várni, míg lehullik a dió. A földről felszedik a diókat, majd, amelyiken rajta van még a héja, azt megtisztítják, mert a zöld héj fekete nedvet ereszt, és ez elcsúfítja a dió héját. Azokat a gyümölcsöket, amelyekről a burok nem akar leválni, nejlonzsákba rakják, és abban egy napig füllesztik. Ezután a héj könnyen lebontható.

Ezután a diót száraz, szellős helyre kiborítják, és pár naponta átforgatják, hogy mindenhol kiszáradjon. Ehhez kerülnek még a további diók is. Hiszen a diószüretet még egyszer megismétlik 2-3 hét múlva, mert akkorra potyog le még a maradék dió.

Ha Ti is szedtek diót otthon egy rétegben szárítsátok ki, majd raktárban vagy padláson, zsákban, vászonzacskóban, esetleg kartondobozban tárolhatjátok száraz, hűvös helyen. A jól szárított, helyesen tárolt dió a jövő évi termésig minőségromlás nélkül eláll.

A dió egész évben hozzáférhető fontos táplálék. Ha megszáradt már, akkor egy-két percig forraljuk vízben, vagy tejben és hagyjuk utána a folyadékban tíz percig. Így visszanyeri eredeti puhaságát. A dióbél megdarálva a mélyhűtőben hosszú ideig eláll, így bármikor készülhet belőle finom sütemény. És még egy trükköt is elárulunk Nektek. A dió törése során, ha azt akarjátok, hogy a dióbél egészben maradjon, használjatok kis fakalapácsot vagy rendes kalapácsot, s egyetlen csapást mérjetek a dió domború oldalára.