Ültessünk facsemetét!

Földünk, életünk

Ugye milyen jó a gyümölcsöt a saját fáról leszakítani? Ha ti is szeretnétek saját barack, alma, cseresznye vagy körtefát, akkor most van itt a legfőbb ideje annak, hogy beszerezzétek a facsemetéket. A faültetés ideje ugyanis ősszel levélhullástól a fagyok beálltáig, vagy tavasszal a fagyok elmúltától rügyfakadásig van. A szabad gyökerű fáknál az őszi ültetés a legkedvezőbb, miután a facsemete eldobva leveleit téli álomba merült. Ilyenkor lehet elültetni úgy, hogy a legnagyobb esélye legyen annak, hogy megered a fácska. Ez azért van, mert télen a csemete gyökeresedik, és tavaszra már újult erővel növekedhet, míg a tavaszi ültetésű fáknak nemcsak a gyökeresedésre, de a kihajtásra is rögtön energiát kell fordítaniuk.

Ha a család facsemetét vásárol, akkor figyeljetek arra, hogy csak megbízható helyről vásároljatok, és olyan növényt válasszatok, amelyen árucímke található a facsemete fontosabb adataival. Olyan koronás facsemetét válasszatok, ami nem túl vékony, de nem is túl vastag. Ez azért fontos, mert a túl vastag csemete nehezen ered meg és lassan fejlődik, a vékony pedig gyorsan kiszárad és kevésbé fagyálló.

Otthon a kertben jelöljétek ki a kis fa helyét, és ássátok ki az ültetési gödröt. Ehhez valószínűleg szülői segítséget kell kérnetek, mert már kemény a föld. A legjobb, ha a facsemetének egy méter széles és egy méter mély gödröt ástok, mert ezzel alaposan fellazítjátok a földet. A gödör aljába trágyát vagy humuszt érdemes tölteni, amibe lehet keverni egy kis alginitet. Az alginit magas ásvány- és humusztartalmú talajjavító, ami jót tesz majd a fácskátoknak. A gödörből kiásott földet pont fordítva kell visszatölteni. Ami felül volt, az megy a gödör aljára, mert abban több a tápanyag.

Miután a gödörbe került a tápanyagos humuszkeverék, bele tudjátok állítani a fácskát.

Ezután a gödörből kiásott földből kell visszaszórni a földet. A porhanyós földet úgy kell óvatosan a fa gyökerei közé szórni, hogy a csemetét időnként megmozgatjátok, hogy a föld a gyökerek közé is jusson. Figyeljetek arra, hogy a fát ne húzzátok feljebb, és ne is temessétek lejjebb, mint ahogy a faiskolában volt, és aminek a helye jól látszik a fa törzsén. Ha már a csemete gyökérzetének nagy része föld alá került, akkor 1-2 vödör vizet kell önteni a gödörbe, és megrázogatni a fát, hogy a gyökerek mentén jól beiszapolódjon. Most már jöhet rá a maradék föld is, kész a faültetés!