Miért van szükség óraátállításra?

Kézenfogva a környezettel

Sajnos véget ért az őszi szünet. Ráadásul már egy hete egy órával visszaállítottuk az órákat, így már nagyon korán sötétedik. De tudjátok, miért van szükség tavasszal és ősszel az órák előre- és visszaállítására?

Képzeljétek el, hogy ilyenkor, az őszi óraátállítással, térünk vissza a csillagászatilag indokolt, igazi időszámításhoz, amit az órák tavasszal történő előreállítása miatt vesztünk el. A nyári óraátállítást a kezdetekben csupán azért javasolták, mert a napfényes órák magasabb száma miatt energiát lehet vele megtakarítani. Magyarországon 1980 óta minden év márciusának utolsó vasárnapján egy órával előre állítjuk az órákat. Ez az egy óra sok előnnyel jár. Például az egy órával hosszabb természetes fény előny mindazoknak, akik iskolai, munkahelyi tevékenység után a szabadban szerveznek programot, strandolnak, hétvégi telkükön, családi házuk kertjében dolgoznak.

Persze ilyenkor ősszel nem annyira örülünk, amikor október utolsó vasárnapján visszaállítjuk az órákat. Sok ember nehezen szokja meg, hogy hamarabb sötétedik, rosszkedvű és levert lesz. Az alvási ciklus is felborul, este nehezebben tudunk elaludni, reggel pedig kialvatlanul ébredünk. Ezért vannak olyan országok, ahol beszüntették az órák átállítását. Ilyen hely például Oroszország is.