Novemberi munkák a kertben

Földünk, életünk

Már napok óta esik az eső, hűvös is az idő, a novemberrel együtt beköszöntött az igazi ősz. Bár már idén nem terem semmi, most kell előkészíteni a kertet arra, hogy jövőre is színpompás virágok és finom zöldségek és gyümölcsök népesítsék be.

Összegyűjtöttük nektek a novemberi tennivalókat a kertben.

Most van itt a legfőbb ideje a gyümölcsfák ültetésének. Már a múltkoriban leírtuk, hogy mire kell figyelnetek a fák elültetésekor. Most csak azért hívjuk fel újra a figyelmeteket, mert a sok esőtől felpuhult talajjal könnyebben boldogultok az ásás során.

A fagyérzékeny fűszernövényeket (rozmaring, majoranna) hozzátok be a lakásba, vagy óvjátok védőtakaróval!

A talajt lazítsátok fel ásóvilla segítségével, mert már nem áll fenn a veszélye annak, hogy a csigák a talajrepedésben petét rakjanak le.

Ebbe a nedves, még nem túl hideg talajba még el lehet dugni a virághagymákat, így kora tavasszal már viríthat a nárcisz, a tulipán, vagy a krókusz a kertben.

A lehullott leveleket gereblyével vagy lombsöprűvel távolítsátok el a gyepről. A fák és  a bokrok alatt nyugodtan ott hagyhatjátok a leveleket, mert jó búvóhelye lehet a hasznos kis állatoknak, a süninek vagy a futóbogárnak.

Védjétek meg a kertben álló fákat! Mésztejjel kell lekenni a fák törzsét, ami azért jó, mert visszaveri a napfény melegét, és a nagyon hideg, fagyos éjszakákon megakadályozza a veszélyes fagyrepedések kialakulását.