Kellemetlen betolakodó: a lisztmoly

Kézenfogva a környezettel

Talán a nevéről még nem hallottatok, de látni már biztos láttátok otthon. A lisztmoly egy kellemetlen betolakodó, ami csak nevében hasonlít a ruhásszekrényben tanyázó molylepkére. A lisztmolyt ugyanis nem érdeklik a ruhák és a szőrmék, nem a szekrényben tanyázik, hanem inkább az éléskamrában ver tanyát.

Kedvence a rizs, a liszt, a tészta, paprika, olajos magvak, mák, lencse, müzli, de szívesen beköltözik bármilyen zacskóba rejtett finomságba pl. a grízbe, a rizsbe, a kakaóba, a csokoládéba vagy akár a teába is. A lisztmoly szívesen éldegél a spájzban, és ha nem veszitek fel a harcot ellene, eléggé meg tudja keseríteni a családi hétköznapokat. Apró kis lyukakat rág a tasakokon, dobozok és kupakok sem tudnak megálljt parancsolni neki. Nyomait onnan tudjátok felismerni, hogy ragacsos háló, bábok és kukacok jelennek meg a lakásban.

Sajnos sokszor észre sem venni, hogyan kerülnek be a lakásba, csak arra lesztek figyelmesek, hogy egyre többször kell csapkodni őket. Ha ez bekövetkezik, a legfontosabb, hogy megtaláljátok a bázis helyüket. A picuri, selymes-szürkés szárnyú nőstény lisztmoly helyezi el a petéit a különböző gabonákba, őrleményekbe, melyek pár nap alatt lisztkukaccá fejlődnek. A kukacok hálót szőnek maguk köré, és elkezdik az evést, amely akár 8-10 hétig is eltarthat. Amit érnek kirágnak, és felfalnak.

Leginkább úgy tudtok védekezni a lisztmoly ellen, ha a már említett élelmiszereket otthon csavaros kupakú üvegedényben, vagy műanyag dobozokban tároljátok. Lehet, hogy furcsán hangzik, de a mákot, diót, lencsét, lisztet nyugodtan tarthatjátok a mélyhűtőben, így nem jutnak hozzá a kis betolakodók. Megelőzésképpen pedig havonta egyszer töröljétek át az éléskamra polcait ecetes vízzel, majd alaposan szellőztessetek ki!