Egy déli vendég nálunk – a datolyaszilva

Magtól a termésig

Talán már ti is találkoztatok a zöldségesnél vagy nagyobb bevásárló áruházban egy narancsos színű, kicsit az éretlen paradicsomra hasonlító gyümölccsel. A kerek gyümölcs neve khakiszilva vagy más néven datolyaszilva.

A mézédes gyümölcs Európában a déli országokban elterjedt, de kevesen tudják, hogy Magyarországon is nyugodtan termeszthető. A fának gyönyörű haragoszöld levelei vannak, és virágzása késő májusban kezdődik. A gyümölcs hamvas zöld színű termései október elején elszíneződnek sárgára-narancssárgára. A szüretet akkor lehet megkezdeni, ha a gyümölcs már megpuhult, ez általában november közepére, december elejére tehető.

Ha meg akarjátok kóstolni, a vásárlásnál figyeljetek arra, hogy sérülésmentes példányok kerüljenek a kosaratokba. A datolyaszilva utóérő gyümölcs, így nyugodtan vehettek kevésbé puha gyümölcsöket is. A datolyaszilva akkor a legfinomabb, amikor már teljesen megpuhult, keményebb állapotában nem is érdemes megkóstolni, mert csak az érés folyamán tűnnek el belőle a csersavak. Az érett példányok viszonylag rövid ideig eltarthatóak, 1-2 napot bírnak csak ki a hűtőszekrényben.

A datolyaszilvát vagy meghámozzátok, és úgy eszitek, vagy a félbevágott gyümölcs héjából kikanalazzátok az érett gyümölcshúst. Persze lehet belőle lekvárt és finom fűszeres mártást is készíteni. Ázsiában nagy hagyománya van a szárított datolyaszilva fogyasztásának, bort és likőrt is állítanak elő belőle, sőt még pótkávét is készítenek az Izraelben nemesített fajta magjából.