A kert kincseivel a megfázás ellen!

Kézenfogva a környezettel

Beköszöntött az igazi ősz. Esik az eső, hideg szél fúj, egyre vastagabb kabátot kell húzni. Az időjárás ilyenkor kedvez a megfázásnak, könnyen összeszedhettek különféle betegségeket. Ha azonban figyeltek arra, mi kerül otthon a tányérotokra, akkor sokkal ellenállóbbak lesztek a bacikkal szemben.

Az emberi szervezetben az immunrendszer feladata, hogy megvédjen bennünket a bacilusoktól, betegségektől. Azonban ha ez a rendszer meggyengül, gyorsabban leszünk betegek, főleg ebben az esős-nyálkás időben, amikor az iskolában vagy az óvodában is terjednek a bacik. Nyáron nincs ekkora gond, mert a megfelelő vitaminok és tápanyagok bevitelével, az ízletes zöldségekkel és gyümölcsökkel, észrevétlenül teszünk az egészségünkért. Ősszel viszont jobban oda kell figyelnetek az étrendre, amelybe ha az alábbi immunerősítő ételeket becsempészitek, akkor télen is egészségesek maradtok.

Sárgarépa

Legalább hetente háromszor egyetek répát! Nagy mennyiségben található benne béta-karotin, melyet a szervezetetek sejterősítő A-vitaminná alakít át. Legjobb hatását nyers állapotban tudja kifejteni, főzés során ugyanis a fontos anyagok nagy része távozik a répából. Nyersen rágcsáljatok el belőle egy-egy darabot, de nagyon finom, ha például almával, és egy kis mézzel összeturmixoljátok, és úgy eszitek.

Káposzta

A káposzta nagyon hasznos zöldség, ami a sejtek ellenálló-képességet növeli. Nagyon hasznos a fáradtság ellen, segít abban, hogy jobban tudjatok figyelni a tanórákon. Található benne C-vitamin, B12-vitamin, emellett U-, K- és E-vitamin is. Ráadásul a magas vastartalom miatt ellenállóbbá tesz benneteket a bacikkal és vírusokkal szemben.

Olajos magvak

Ha uzsonnát vagy tízórait visztek az iskolába. Érdemes egy-egy marék mandulát, diót, tökmagot is vinni, és azt elrágcsálni a szünetekben. Ezek a magvak nemcsak finom rágcsálnivalók, hanem sok E-vitamin és B-vitamin található bennük. Erősítik az immunrendszereteket és segítenek koncentrálni az órákon.

De nagyon sokat tehettek az egészségetekért, ha ilyenkor, az őszi-téli időszakban spenótot, fokhagymát, grapefruitot és gombát csempésztek a család tányérjára. És persze ne felejtsétek el az almát, ez az egyik legfinomabb és leghatékonyabb immunerősítő.