Egy különleges nyalánkság – Naspolyalekvár

Kézenfogva a környezettel

Barack-, eper-, vagy málnalekvár bármelyik éléskamrában megtalálható. De kinek van otthon naspolyalekvárja? Ugye, nincs sok jelentkező? Pedig a naspolyalekvár nagyon finom, sőt ha nem kerül bele túl sok cukor a főzés során, akkor igazán egészséges csemege válik belőle.

Ha van naspolya a kertetekben, akkor onnan gyűjtsétek össze egy kosárba, de ha nincs, az sem baj, mert ezt a különleges gyümölcsöt már zöldség-gyümölcsboltokban is beszerezhetitek. A naspolya akkor jó igazán, ha már puha. Így igazán finom lekvár készül majd belőle. Mi körülbelül két kilogramm gyümölcsből készítettük a finomságot.

Először meg kell néznetek, van-e esetleg kis levélmaradvány a gyümölcsökön. Ha találtok, vágjátok le, az nem kell a lekvárba. Ezután mossátok át jó alaposan a gyümölcsöket. Majd tegyétek fel főni annyi vízbe, hogy éppen ellepje a naspolyákat. Nem kell túl sok víz, körülbelül fél literre lesz szükségetek. Egy fakanál segítségével próbáljátok szétnyomkodni a gyümölcsöket, és sűrűn kevergetve főzzétek addig, míg a naspolyák teljesen szét nem főnek.

Ezután szükségetek lesz egy nagyobb lyukú szűrőre vagy szitára, amin át kell nyomkodni, passzírozni a szétfőtt masszát. Erre azért van szükség, hogy a felfogj a gyümölcs héját és a magokat. Rakjatok a szűrő alá egy nagyobb lábast, ebbe fog lecsorogni a sima, gyümölcsös pép. Mindenképpen kérjétek felnőtt segítségét, mert a pép nagyon forró, nem szeretnénk, ha megégetnétek a kezeteket lekvár főzés közben!

A leszűrt gyümölcspéphez öntsetek hozzá cukrot, és tegyétek vissza a tűzre. Mi 40 dkg cukrot tettünk hozzá, de készülhet nyírfa-, vagy nádcukorral is. Ha nem szeretitek annyira az édes ízt, hagyjátok ki belőle a cukrot, így is finom lesz, csak fanyarabb zamatú lesz majd a lekvárotok. Kevergetve főzzétek sűrűre, és forraljátok legalább 10 percig.

Ezután töltsétek kis befőttes üvegekbe, melyeket egyből le kell zárni, és pár percig fejtetőre fordítva hagyni. Ezzel kész is vagytok! Felhasználhatjátok süteményekbe, császármorzsához, palacsintához vagy rizskochhoz is. Jó étvágyat, kis kukták!