Így spóroljatok télen!

Kézenfogva a környezettel

Ilyenkor ősz végén, tél elején igencsak megnövekszik a lakások fenntartási költsége. A fűtés miatt magasabb a gázszámla, a korai sötétedés miatt pedig a villanyszámla összege lesz jóval több, mint egyébként. Legyetek ti a család takarékos őrei, ha kicsit odafigyeltek, sokat tudtok spórolni otthon. Most ebben szeretnénk segítséget nyújtani nektek!

- A fűtési szezonban a lakás levegője könnyen kiszáradhat, ezért kell gondoskodni a megfelelő páratartalomról. Már az is sokat segít, ha egy edényben vizet tesztek a radiátorra.  Bár a túl sok pára betegségeket és penészt okozhat, a megfelelő nedvességtartalom viszont fontos ahhoz, hogy kellően melegnek érezzétek a szobát.

- Nézzetek körül a lakásban, és ellenőrizzétek, hogya függönyök nem lógnak-e rá a fűtőtestre. Ha igen, az elég nagy baj, mert a fűtőtest a meleg levegőt fölfelé tereli, és akkor az üvegen keresztül inkább az utcát fűti, mintsem a lakást melegíti.

- Egy apró trükkel a szoba felé terelhetitek az ablak alatti radiátorok melegét! Ha a szüleitek segítségével egy lécet rögzítetek az ablakpárkányra a fűtőtest fölé, akkor a meleg levegőt a szoba felé tudjátok terelni, ráadásul még plusz tárolási felületet nyer a család.

- Nem kell, hogy fényárban ússzon a lakás! Ha kimentek egy szobából kapcsoljátok le a villanyt. Sokszor már olyan hamar ránk köszönt a borús szürkület, hogy délután kettőkor már fel kell kapcsolni a világítást. A villanyhoz hasonlóan a különböző készülékeket is jobb, ha csak akkor használjátok, amikor valóban szükséges. A számítógép, a televízió, a DVD-lejátszó, a telefon- és laptoptöltők ugyanis készenléti állapotban, tehát bedugva, de nem bekapcsolva is fogyasztanak áramot. Ezért ezeket célszerű egy olyan elosztóba tenni, mely egy gombbal kikapcsolható - így egyszerűen lehet áramtalanítani az összes készüléket.

- A legegyszerűbb módja a spórolásnak, ha az egész család iszik egy bögre forró teát, mielőtt feljebb kapcsolnátok a fűtőtestet. Előfordulhat ugyanis, hogy csak ahőérzetetek tréfál meg benneteket, és a sötét felhők meg az esőcsepptől áztatott ablakok miatt borzong a família. A forró tea viszont belülről melegít át, így máris jobban érzitek majd magatokat!