Madárbarát kert

Földünk, életünk

Ha igazán felelősségteljes kis kertészek vagytok, akkor nem csak a növénykéitek ápolására gondoltok, hanem a bennünket körülvevő hasznos állatok védelmére is. Ha szeretnétek a madárdalos környezetet és jó lenne, ha a veteményest pusztító kártevőket valaki jól nyakon csípné, akkor alakítsatok ki madárbarát kertet.

A madarak fontos segítőtársak a kert biológiai egyensúlyának a megőrzésében, úgy, hogy sok kártevőt elpusztítanak. Megfigyelések szerint egy cinege szaporulatának nevelgetése közben évi 50-60 kg rovartól szabadít meg minket. Ha kiskerted, gyümölcsösöd van, rengeteg vegyszertől megkímélheted pénztárcádat és családodat általuk. Bármelyik kertben megoldható, hogy a szépség és hasznosság mellett egyidejűleg a madaraknak megfelelő körülményeket teremthessetek. Ehhez először is olyan növényeket kell kiválasztani, hogy szárnyas vendégeiteknek búvóhelyet, fészkelő helyet, élelmet, jó esetben mindhármat nyújtsanak. Ilyen növények a fagyal, bodza, húsos som, galagonya kökény vagy a vadrózsa.

Tudnotok kell, hogy a madarak számára az ősz és a tél a költést követő nyugalmi időszak. Számos madár elvonul, más fajok viszont itthon maradnak, vagy hozzánk érkeznek telelni. Ilyenkor a legfontosabb feladatunk a hó és tartós hideg megérkezésével az etetés megkezdése, és az egész éves itatás folytatása. Érdemes kitakarítani és felújítani a régi, illetve kihelyezni az új odúkat. A természetes és mesterséges odúk nem csak a költési időszakban fontosak a madarak életében, ősszel és télen sok faj éjszakázásra használja ezeket. Madárodúkkal a kertünkbe csalogathatjuk az odúlakó énekesmadarakat a cinegéket, a légykapóféléket és a rozsdafarkút.

A madárodúkat függőlegesen kell felakasztani úgy, hogy bejáratuk nyugati irányba nézzen. Arra kell figyelnetek, hogy a madárkák szabadon repkedhessenek, és biztonságban legyenek a macskáktól. Ha van hozzá kedvetek, akár otthon is összeállíthattok egy házi madáretetőt. Ebben nemsokára segítséget is nyújtunk nektek!