A házi kedvenc gondozása télen

Földünk, életünk

Sok család házi kedvence a kutya. Most, hogy nemsokára beköszönt az igazi hideg idő, érdemes végiggondolni, hogy milyen plusz feladatok hárulnak rátok a háziállatotok gondozásában.  

A magyarországi téli hőmérséklet általában nem okoz túlságosan nagy problémát a kutyáknak, néhány borzasztóan hideg éjszakától és hajnaltól eltekintve. Szerencsére a téli hideg nem egyik pillanatról a másikra áll be, így a megfelelően táplált ebek az ősz során a fokozatosan csökkenő hőmérséklettel együtt téli bundát növesztenek. Ez sajnos nem igaz a lakásban tartott kutyákra, mert ezek nem növesztenek téli bundát, ezért szőrzetük nem olyan dús és ellenálló a hideggel szemben, mint a szabadban tartott kutyáké.

A rövid szőrű kutyák, például a vizsla, pointer, dalmata, nem bírják a nagy hideget, ezért fontos, hogy télen fűtött, de legalább fedett helyiséget biztosítsatok számukra. Képzeljétek el, hogy a kutyák testhőmérséklete magasabb, mint az emberé, 38-39 Celsius-fok. Ha ez az érték az állat hőszabályozó rendszerének zavara miatt 30 fok alá csökken, hamar bekövetkezhet a megfázás és kihűlés. Tartósan hideg idő esetén nem árt, ha beszereztek egy meleg kutyaruhát kedvenceteknek, és így óvjátok a meghűlés kellemetlenségeitől.

Ha olyan kutyátok van, amelyik nagy bundával rendelkezik, például kaukázusi juhász, bernáthegyi, komondor, akkor kevésbé kell aggódnotok, ezek az állatok jobban tűrik a hideget, mint rövid szőrű társaik. Ennek az oka, hogy a szőrök között megrekedt levegő, és a bőr alatt az ősz folyamán lerakódott zsír jó hőszigetelő képességgel rendelkezik. Persze nagyon fontos, hogy a bunda ne ázzon, ne nedvesedjen át, mert akkor az már elveszti hőszigetelő képességét, és az állat megfázhat.

Ha a kutyátok télen is a szabadban tölti napjainak nagy részét, fontos, hogy több élelmet kapjon, mint egyébként, és kalória- és zsírdúsabb táplálékhoz jusson. Erre azért van szükség, mert a hidegben a szervezete a testmelege fenntartásához több energiát igényel.

Ha leesik a hó, és a nagy hideggel együtt jegesek lesznek az járdák, megjelennek a köztisztasági gépek, és homokkal, sóval szórják fel az utakat. A só azonban nagyon hamar kimarja a kutyák lábát, ami az ujjak közötti bőrterület gyulladásával, és bepirosodásával jár. Ők a terület nyalogatásával igyekeznek ezen enyhíteni, és a fokozott fájdalom miatt gyakran sántikálás lesz a dolog vége. Ezért ilyenkor inkább parkokban, ligetekben sétáltassátok a kutyátokat, és sétáltatás után nedves ruhával töröljétek át a lábát.